ABD'nin yeni başkanı Biden yemin etti

20.01.2021 19:47

Joe Biden yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı olarak göreve başladı. Kamala Harris, yemin ederek ABD'nin ilk kadın, siyahi ve asya kökenli Başkan Yardımcısı oldu.

ABD'nin yeni başkanı Biden yemin etti

Amerika Birleşik Devletleri'nde bugün Beyaz Saray'ın sahibi değişti. Donald Trump gider ayak bir kuralı daha bozdu ve yemin törenine katılmadı. Kasım ayındaki seçimden galip çıkan Demokrat aday Joe Biden, Türkiye saati ile 19.50'de yemin ederek ABD'nin 46. Başkanı oldu.

JOE BIDEN'DAN DÜNYAYA İLK MESAJ

Yemin metnini okuyan ABD'nin 46'ıncı Başkanı Joe Biden, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Biden konuşmasında şunları söyledi:

* Değerli konuklar, ABD vatandaşları, bugün ABD'nin günü, tarihe geçecek bir gün. ABD yıllardır her zaman bir potada sınanmıştır ve bu sınamaların üstesinden gelmiştir. Bugün de demokrasinin zaferini görüyoruz. Halkın iradesi dinlenmiş ve demokrasinin bir kez daha değerli olduğu görülmüştür. Bugün dostlarım, demokrasi kazanmıştır.

* Biz ulus olarak birleştik, barışçıl yetki transferini yüzyıllardır yaptığımız gibi başardık. Her iki partiden seleflerime teşekkür etmek istiyorum. Anayasamızın dayanıklılığının ne kadar güçlü olduğunun farkındayım. Başkan Carter da bunun farkında. Kendisiyle telefonda görüştüm. Yaptığı hizmetlerden dolayı selamlıyorum. İlk kez Bush'un ettiği yemini ettim.

* ABD'nin hikayesi birey olarak bağlı değildir. Bu hepimizin hikayesidir. Bu çok büyük bir ulus. Biz iyi insanlarız. Savaşta ve barışta o kadar çok ilerleme sağladık ki. Ama yine de ilerlememiz gereken çok yol var. Tahmin etmemiz gereken çok fazla şey var.

'VİRÜS GİZLİCE CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR'

* Tarihimizde birçok dönem bu kadar zor değildi. Belki de tarihimizin en zor dönemini yaşıyoruz. Virüs gizlice can almaya devam ediyor. 1. ve 2. Dünya Savaşlarına göre belki de daha fazla insan hayatını kaybetti.

* Bu adalet arayışı artık geriye atılmayacak. Hayatta kalma çığlığı gelirken artık dünyanın daha da ertelemeyeceğini gördük bazı şeyleri. Bir demokraside en zor olan şeye, yani birliğe ihtiyacımız var. Ben de tüm ruhumla burayım. ABD'yi birleştirmek için tüm ABD'lilerden bana katılmasını istiyorum.

* Sağlık hizmetlerini hepimiz için ücretsiz hale getirip, adaletsizliği ortadan kaldırıp ABD'yi yeniden barışın birleştirici gücü yapabiliriz. Sürekli devam eden bu savaşta galibiyet garanti değildir. Dünya savaşlarında, 11 Eylül'de, bütün mücadelelerimizde iyilik kazanmıştır.

* Anlaşmazlık birlikteliği bozmamalı. Ve size söz veriyorum. Bütün Amerikalılar için, herkes için başkan olacağım. Ve söz veriyorum, bana oy verenler kadar oy vermeyenler için de mücadele edeceğim.

'SİZİ YALANLARI YENMEYE DAVET EDİYORUM'

 

* Yüzyıllar önce Aziz Augustinus demişti ki, "İnsanlar sevgilerini adadıkları ortak objelerle belirlenir." Bizim ortak olarak sevdiklerimiz fırsat, özgürlük, saygı, onur ve gerçek.

* Son günler bize çok önemli bir ders öğretti; gerçekler ve yalanlar var. Yalanlar güç için ve kâr için söyleniyor. Yalanları yenmeye davet ediyorum sizi.

* Amerikalı yurttaşlarımızın çoğu geleceğe endişeyle bakıyor. Ama bunun cevabı geriye çekilmek değil, güvensizlik değil, size benzemeyenlere güvensizce yaklaşmak değil. Bu savaşı bitirmeliyiz. Kalbimizi açarsak ve tolerans gösterirsek bunu yapabiliriz.

* Ve bir an için birbirimizi dinlemeliyiz. Çünkü hayatla ilgili şunu söyleyeyim size: Kaderin size ne vereceğini seçemezsiniz. Bazen yardıma ihtiyacınız olur, bazı günler yardım etmeniz gerekir. Böyle olursak ülkemiz çok daha güçlenecek, daha refahlı olacak. Hala fikir ayrılığı olabilir. Amerika halkı, gelecek için, dayanmak için size ihtiyacımız olacak. Belki de en ölümcül dönemine giriyoruz salgının.

'SİYASETİ BİR KENARA BIRAKMALI'

* Siyaseti bir kenara bırakmalı ve bu salgını karşılamayız tek bir ulus olarak. Bütün meslektaşlarım burada, dünya bizi izliyor, hepimizi izliyor. Gelin dua edelim hayatını kaybeden herkes için, salgında kaybettiğimiz 400 bin Amerikalı için. Gelin dua edelim hayatını kaybeden herkes için, salgında kaybettiğimiz 400 bin Amerikalı için.

* Dostlarım, bu sınanma dönemi. Demokrasimiz saldırı altında, gerçek saldırı altında, ölümcül bir virüs var, sistematik ırkçılık her yerde, iklim krizi kapıda. Bugün cesaret günü. Kesin olan bir şey varsa, size söz veriyorum, yargılanacağız, siz ve ben, bu krizleri nasıl yönettiğimize göre. Çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakabilecek miyiz? Bunu yaptığımızda bir sonraki tarihini yazacağız ABD'nin. Bu hikaye bana çok şey ifade eden bir şarkı gibi. Amerika Milli Marşı'nda bir söz var: Yüzyıllardır yaptığımız çalışma ve doğa bizi bu ana getirdi."

* Kendi dualarımızı, kendi çabalarımızı ekleyelim. Eğer bunu yaparsak, işte o zaman günlerimizin sonuna geldiğimizde çocuklarımız ve torunlarımız diyecekler ki "Ellerinden geleni yaptılar."

* Tanrı önünde ve hepinizin önünde söz veriyorum: Her zaman dürüst olacağım, demokrasiyi, Amerika'yı, Anayasaya'yı savunacağım. Verdiğim sözlerin tümünü tutacağım. Kişisel çıkarlarımı değil, halkın çıkarlarını düşüneceğim.

* Mesajım bu sınırlarımızın ötesindekilere:

* ABD sınandı ve daha da güçlü atlattık bu sınamayı. İttifaklarımız tamir edeceğiz, dünyayla tekrar iletişim haline geçeceğiz. Sadece gücümüzün örneğiyle değil, örneğimizin de gücüyle yöneteceğiz.

* Çok güçlü bir ortak olacağız barış için, ilerleme ve güvenlik için. Başkan olarak yapacağım ilk şey, size bana katılmayı önermek olacak. Başkan olarak yapacağım ilk şey, size bana katılmayı önermek olacak. Gelin dua edelim hayatını kaybeden herkes için, salgında kaybettiğimiz 400 bin Amerikalı için. Onları ancak bir araya gelerek anabiliriz. O yüzden sizden rica ediyorum, gelin hayatını kaybedenler ve geriye kalanlar için dua edelim.

* Dostlarım, bu sınanma dönemi. Demokrasimiz saldırı altında, gerçek saldırı altında, ölümcül bir virüs var, sistematik ırkçılık her yerde, iklim krizi kapıda. Gerçek şu ki hepsiyle aynı anda karşılaştık ve bu ulusu en büyük sorumluluklarından biriyle karşılaştırdı bu an.

* Bugün cesaret günü. Kesin olan bir şey varsa, size söz veriyorum, yargılanacağız, siz ve ben, bu krizleri nasıl yönettiğimize göre. Çocuklarımıza daha iyi bir dünya bırakabilecek miyiz? Bunu yaptığımızda bir sonraki tarihini yazacağız ABD'nin. Bu hikaye bana çok şey ifade eden bir şarkı gibi. Kendi dualarımızı, kendi çabalarımızı ekleyelim. Eğer bunu yaparsak, işte o zaman günlerimizin sonuna geldiğimizde çocuklarımız ve torunlarımız diyecekler ki "Ellerinden geleni yaptılar."

* Tanrı önünde ve hepinizin önünde söz veriyorum: Her zaman dürüst olacağım, demokrasiyi, Amerika'yı, anayasayı savunacağım. Verdiğim sözlerin tümünü tutacağım. Kişisel çıkarlarımı değil, halkın çıkarlarını düşüneceğim. Sevgi ve iyileşme hikayesi, iyilik ve büyüklük hikayesi olacak. Bu, bize ilham verecek hikaye olsun, önümüzdeki çağlarda duyulacak bir hikaye olsun. Demokrasinin, umudun, adaletin ve gerçekliğin bizim sorumluluğumuz altında ölmediğinden emin olalım. Bu, sonraki ki nesillere borcumuzdur. Bu amaç ve inançla bu görevlere başlayalım. Tanrı ABD'yi korusun, Tanrı askerleri korusun. Çok teşekkürler Amerika.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı