ABD’de seçimi kaybeden Başkan Donald Trump’ın kışkırtmasıyla parlamento binasını işgal eden aşırı sağcı protestocuların ardından bu kez de silahlı sağcı bir grup olan Boogaloo Boys’lar harekete geçti. Boogaloo Boyslar’dan oluşan ve gerektiğinde silah kullanmaktan çekinmeyen sağcı grubun hükümet binalarına doğru yürüyüşe geçtiği belirtiliyor.

ABD’NİN SAĞCI GRUPLARLA BAŞI DERTTE

Trump yanlısı göstericilerin, ellerindeki bayraklar, attıkları bazı sloganlar ve kıyafetlerindeki yazılar incelendiğinde, bazısı çok tartışmalı olmakla birlikte özünde aynı görüşleri savunan farklı gruplara mensup oldukları biliniyor. Bu grupların ortak özelliği ise aşırı sağcı olmaları. Seçimler sonuçlarını protesto etmek için alana çıkan bu gruplar sadece buz dağının görünen yüzü. ABD toplumunda yasadışı faaliyetler içinde olan çok sayıda aşırı sağcı grup bulunuyor. Bu gruplardan biri de ağır silahlarla donanmış, kendilerine Boogaloo Boys diye adlandıran bir grup.

ÜÇ ESKİ ASKER FACEBOOK’TA TANIŞIP KURDU

Boogaloo Boys’ların ana hedefinin ülkede bir iç savaş çıkarmak olduğu biliniyor. Örgütün kuruluş tarihi de oldukça yakın. 2020 yılı Nisan ayında Nevada eyaletindeki üç ABD askeri gazisi, ikinci bir Amerikan iç savaşına neden olmak için hükümet hedeflerine saldırılar planlamaya başladı ve buna "Boogaloo" adını verdiler. Bu üç eski asker, Ordu yedek subayı Andrew Lynam, eski Deniz Kuvvetleri mensubu Stephen Parshall ve eski Hava Kuvvetleri mensubu William Loomis’den oluşuyordu. Federal belgelere göre aşırı sağcı olan üç isim iç savaş çıkarma ideolojisine bağlı olanlar tarafından oluşturulan bir Facebook grubunda tanışmışlardı. Bu kişilerin bir diğer ortak özelliği de covid-19 salgınındaki kısıtlamaların karşısında olmalarıydı.

ASKERİ YELEK GİYİP, SALDIRI TÜFEĞİ TAŞIYORLAR

Grubu kurmalarının ardından saldırı tüfeği taşıyan ve askeri tarz yelekler giyen üçlü, Las Vegas'ın dışındaki ormanda bir araya geldi ve birkaç "Reopen Nevada" mitingine katıldı. Amaçları ABD ekonomisini ve hükümetini bozarak ülke içinde huzursuzluklara yol açmaktı. Mitinglerde havai fişek, duman bombası kullanan bu grup; poliste ve halkta paniğe yol açmayı hedefliyor. Mitinglerde zaman zaman polise silah sıktıkları da gelen bilgiler arasında.

ÜÇ BÜYÜK DAVADA YARGILANIYORLAR

Federal savcılara ulaşan suç duyurularına göre bu kişiler şaka yapmıyor ve hükümeti devirip, ekonomiyi bozarak iç savaş çıkarma hedeflerinde oldukça kararlılar. 25 Mayıs tarihinde polis şiddeti sonucu ölen bir siyahi vatandaşın ardından başlayan protestoların da öncülerinin Boogaloo Boys’lar olduğu biliniyor. Başkan Donald Trump ve yönetimi, ayaklanma gibi radikal sol grupları şiddeti körüklemekle suçlarken, bugüne kadar federal suçlamalarla tutuklanan 70'den fazla kişiden tek bir dava ayaklanma ile ilişkilendirilmedi.  Buna karşılık federal savcılar Boogaloo Boys'u Nevada, California ve Texas'ta en az üç davada suçladı. Bu davalarda çok sayıda Boogaloo Boys mensubu tutuklanırken içlerinde aşırı sağcıların yanı sırra solcuların da olması, bu hareketin ciddi boyutta ilgi gördüğünü ortaya koyuyor.  Bogaloo Boys’lar taşıma ruhsatlı silahlarını kuşanıp zaman zaman protesto yürüyüşleri ve gösterileri yapıyorlar. İşin ilginç yanı Boogaloo sempatizanları, anayasal haklarını korumaya ve tiranlıkla mücadele etmeye kararlı, yasalara saygılı vatandaşlar olduklarını söylüyor. Kendilerini, "zorba bir hükümete karşı duran ve sokağa çıkma potansiyeli" olan grup olarak tanıtıyorlar.

TRUMP PROTESTOLARINDA KIŞKIRTICI OLDULAR

Federal savcılara göre Boogaloo Boys’lar, "İdeolojik yelpazenin her iki ucundan da şiddet ve aşırılık yanlısı kişiler." Başsavcı William Barr başlangıçta Trump protestolarında Boogaloo Boys’ları suçlasa da, daha sonra sivil kargaşaya aşırılık yanlısı gruplardan oluşan bir "Cadı mayasının" karıştığını ve Boogaloos'un "Bunun sınırında ... Şiddeti şiddetlendirmeye çalıştığını" kabul etti. Hareketin perde arkasındaki faaliyetlerin çoğu özel Facebook gruplarında gerçekleşiyor. Paul'e göre Facebook diğer birçok sağcı grubu yasaklamış olsa da Boogaloos sosyal platformda gelişmeye devam ediyor.