Kilosunu 50 liradan satıyorlar

08.11.2020 18:39

Antalya haber... Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan kadınlar, keçiboynuzu pekmezi yapıp satarak evine ekonomik katkı sağlıyor.

Kilosunu 50 liradan satıyorlar

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan kadınlar, ortalama 80-100 kilogram arasında ürettiği keçiboynuzu pekmezinin kilogramını 40-50 lira arasında satışa sunuyor. Ağustos ayında toplanan keçiboynuzunun pekmez yapılması için Kasım Aralık ayına kadar bekletilmesinin sebebi ise soğuk havanın verdiği kalite.

"Kasım-Aralık ayında ise pekmez yapmaya başlıyoruz"

Ağustos ayının 15'inden sonra keçiboynuzunu topladıklarını anlatan Fatma Büyükarslan, "Kasım-Aralık ayında ise pekmez yapmaya başlıyoruz. Topladığımız zaman hemen pekmez yapılmaz. Çünkü sıcaklarda pekmez ekşi olur. Ekşi olmaması için Kasım-Aralık ayını bekleriz. Havalar serinleyince yapıyoruz" dedi.

Kilosu 40-50 TL 

Toplanan keçiboynuzundan yarı yarıya pekmez elde eden kadınlar kilogramını 40-50 TL arasında sattıkları pekmez için keçiboynuzunu ezdikten sonra suyun içinde üç gün bekletiyor.

20 kilo pekmez çıkıyor

Şırasını keten çuvallarda süzüp kaynatıyorlar. Kaynayan şırayı kazanlarda bir saat durduktan sonra dinlenmeye alan kadınlar şırayı yeniden süzüp süreyle 7-8 saat tekrar kaynatıp pekmez haline dönüştürüyor. Aksekili kadınlar ortalama 50-60 kilo keçiboynuzundan 20 kilo pekmez çıkartıyor.

Yardımlaşarak yapıyorlar

Komşularla birlikte 3-4 aile bir araya gelip imece usulü yardımlaşarak pekmez yaptıklarını anlatan Fatma Büyükarslan, "Komşularımıza sırayla bir araya gelerek keçiboynuzlarını elde çekiçle döverek eziyoruz. Keçiboynuzunu makinelerde çekmiyoruz. Makinede çekilen pekmez iyi olmaz. Çünkü ince çekiliyor. Biz bunları döverek yapıyoruz" dedi.

"Hazır müşterilerimiz var"

Çünkü elde kırılan keçiboynuzunun pekmezine paha biçilmediğini söyleyen Büyükarslan, "Çok lezzetli oluyor. Biz bu pekmezi doğal yöntemlerle yapıyoruz. Yani organik ve yöreseldir. Hepimizin hazır müşterileri var, pekmezin yapılacağı tarihleri bekliyorlar" dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto