‘Dereköy kömür madeni değil, SİT alanı olsun’

01.12.2020 20:55

Tarım cenneti Korkuteli Dereköy’e kömür madeni açılmaması için verilen mücadele tüm hızıyla devam ederken, köylüler ÇED raporu için bölgeye ikinci kez gelen müze görevlilerine yaylaya dağılmış haldeki antik kalıntıları gösterdi. Köylüler görevlilere daha önce görkemli bir parçası bulunan Roma Kilisesi kalıntılarının toprak altında olduğu yönündeki bilgileri de aktardı.

‘Dereköy kömür madeni değil, SİT alanı olsun’

Her yıl milyonlarca liralık meyve ihracatının yanı sıra hububat tarımı ve hayvancılık da yapılan Korkuteli Dereköy’de bir taraftan tarımsal üretim devam ederken, bir taraftan da kömür madeni açılmaması için yoğun bir mücadele veriliyor. Antik çağdaki Psidia Bölgesi içinde kalan Dereköy yaylasının SİT alanı yapılması için köylüler, ÇED çalışması yapan müze görevlilerine tarihi eser kalıntılarını göstererek, toprak altında kilise bulunduğu yönündeki bilgileri de aktardı.

Kurulun oluru üzerine ÇED çalışması başladı!

Tarım Toprakları Koruma Kurulu’nun yanlış ve hukuksuz olduğu öne sürülen ve kömür madeninin açılmasına destek veren kararı sonrasında maden şirketi ÇED raporu çalışmaları için başvuruda bulunmuştu. Bu gelişme üzerine Tarım cenneti Dereköy yaylasına maden ocağı açılması için Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün de olur verdiği diğer kamu kurumlarının da olur vermesi için gayret gösterdiği ortaya çıkmıştı.

Delil olan tarihi eser çalınmıştı

Korkuteli’nun su havzasında yer alan ve tam bir tarım cenneti olan yaylaya kömür madeni açılmaması için köylüler bu kez de bölgedeki antik kalıntıları örnek göstermiş ve yaylanın SİT alanı ilan edilmesini istemişlerdi. Bunun üzerine Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu bölgeye müze görevlileri göndermiş ve bu görevlilerin de maden şirketinin aracıyla gelmesi köylülerin büyük tepkisini çekmişti. Bunun ardından yaşanan yok gelişmede, bölgedeki tarihi kalıntıların en görkemli olanı bulunduğu yerden çalınmış ve 3 gün sonra bir taş yığınının altına gizlenmiş olarak köylüler tarafından bulunmuştu.

Toprak altında kilise kalıntıları var

(Antalya, Isparta, Burdur) A Platformu üyelerinin ve sözcü Hediye Gündüz’ün de destek verdiği  Dereköylüler yaşam ve üretim alanları ile su kaynaklarının yok olmasına neden olacak bu gelişmelere büyük tepki göstermişlerdi. Bu gelişmeler hem yazılı hem görsel medyada da yer bulmuştu. CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı da yaşanan bu inanılmaz olayları TBMM’ye taşımıştı. Dereköy Yaylası’ndaki antik kalıntıları araştırmaya maden şirketinin özel şirketin aracıyla geldikleri için köylülerin daha önce tepki gösterdiği, ardından tarihi eser hırsızlığının yaşandığı Dereköy’e müzeciler ikinci kez geldi. Dereköylüler bölgedeki tarihi kalıntıları tespit eden ve götürmeye gelen müze görevlilerine, antik çağda Psidia olarak bilinen yaylada Roma dönemine ait görkemli bir klisenin kalıntıları bulunduğu yönündeki bilgileri de aktardılar. Köylüler, aslan figürlü taşları kanıt olarak göstererek, kömür madeni açılmasıyla toprak altındaki kilise kalıntılarının da yok olacağını vurguladılar.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto