Isparta’nın Kesme Köyü’nde akıllara durgunluk veren bir ihmalin ve duyarlılığın öyküsü yaşandı. Dünyaca ünlü ve türünün tek örneği olan bir yazıt, Kesme Köyü kahvesinde süs olarak kullanılırken arkeologlar tarafından fark edilerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na haber verilmesiyle koruma altına alındı.

DÜNYA MİRASIMIZA SAHİP ÇIKAN ARKEOLOG

Anadolu’daki antik kentlerle ilgili TV programları yaparak, korunmaları ve tanınmaları için farkındalık oluşturan, aynı zamanda bu antik kentlere turlar düzenleyen Antalyalı arkeolog-turizmci Ümit Işın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, çok değerli tarihi bir eserle ilgili büyük ihmali ve duyarlılığı gözler önüne serdi.

YAZIT, TÜRÜNÜN DÜNYADAKİ TEK ÖRNEĞİ

Işın yaptığı paylaşımda, yazıtın özelliklerini ve Kesme Köyü'nün kahvesinde nasıl bulduklarını şöyle anlattı; “Bilinen en uzun ve en sağlam kalmış, Anadolu Dillerinden Luvi dil ailesine sahip Pisidçe yazıtlardan biri, bir köy kahvesinde duruyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 gün gibi kısa bir sürede Isparta Müzesine götürerek korumaya aldı. Yıllarca olduğu yerde sağlam kalmasına vesile olan Kesme köyü sakinleri ne de teşekkürler.”

KÖYLÜLER SÜS YAPSA DA KORUMALARI ÖNEMLİ

Işın’ın anlattığına göre, köylüler yazıta sahip çıkarak, korumuşlardı. Ancak yazıtın kahveye süs yapılması ve müzeye gelip incelemeleri yönünde haber verilmemesi de olayın dikkat çekici detayları olarak görülüyor. Elbette, yine de köylülerin bu yazıta sanip çıktıkları ve ticari gözle bakmadıkları büyük bir kazanç olarak karşımızda duruyor. Çünkü Anadolu'nun hemen her bölgesinde yer alan antik yerleşim merkezlerinin, dışarıdan gelen definecilerin yanı sıra çevredeki köylerin sakinleri tarafından yağmalandığı da çok bilinen bir gerçek.

FRANSIZLAR YAZIT HAKKINDA MAKALELER YAZMIŞ

Turizmci-Arkeolog Ümit Işın yaptığı paylaşımda yazıtı kahvede görünce çok şaşırdıklarını belirterek, “Bulmuştuk aynı gün ve çok şaşırmıştık. Yayınlanmış bir yazıt ve nadir bir eser orada kalmış diye” şeklinde konuşurken, lahitle ilgili Fransızlar tarafından hazırlanan bilimsel makalelerden görüntüler de paylaşıldı. Fransızca makalelerin yaklaşık 10 ile 13 yıl önce yayınlandığı vurgulandı. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü