İnternet üzerinden dolandırıcılık faaliyetleri her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle alışveriş sitelerinde "ucuz daire ve iş yeri" ilanları, "Sahibi paraya sıkıştı, acil satılık" gibi başlıklarla dikkat çekerek, iletişime geçen kişileri tuzağa çekiyor. Dolandırıcılar, potansiyel mağdurlarına güven aşıladıktan sonra, "İlanı size ayırdık, kaparo gönderin" diyerek para koparmaya çalışıyor.
Hukuki boşlukları kullanıyorlar!
Avukat Asiye Tuğçe Çakır, dolandırıcıların artık kendilerini geliştirdiklerini ve kanunun, hatta hukuki uygulamaların açıklarını bulmaya başladıklarını belirtiyor. Çakır, bu durumun yargı süreçlerinde bile sorunlara yol açtığını ifade ediyor: "Şu anda biz dolandırıcılık dosyalarında en çok karşılaştığımız problem, savcının KYOK (kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) kararı verip, 'bu bir dolandırıcılık suçu değildir veya bir suç oluşmamıştır, bu hukuki bir alacak meselesidir' gibi dosyayı bu şekilde kapatabilmesidir." Av. Çakır, dolandırıcıların yeni yöntemlerini şöyle açıklıyor: "Dolandırıcılar, bir mülk sahibi sanki iş yerini, evini satmak istiyormuş gibi ilan giriyorlar. 2+1, 3+1, lüks iş yeri ve dükkanları ön plana çıkararak sanki mülk sahibinin 'Acil paraya ihtiyacı var, bu nedenle bu kadar ucuz satılıyor' diyerek sizleri ofislerine davet ediyorlar. Eğer bu oltalama olayına düştüyseniz, bir an önce almak istiyorsunuz. İskan, gerekli belgeler tamamlandı mı, bunu gidip kontrol etmek yerine bir an önce işlemleri yapmaya eğilimli oluyorsunuz." Dolandırıcılar bu aşamada devreye giriyor: "Kişiler size diyorlar ki, 'Biz kaparo almadan hiçbir işlem yapmayız.' Siz bir an önce kaparo ödemesini yapıyorsunuz. Sonrasında gidip eve bakmak istediğinizde, buranın çoğunluğunun yapılmamış olduğunu gördüğünüzde size şunu söylüyorlar: 'Biz size kaparo yönetimiyle çalıştığımızı söyledik. Önceden gidip bakabilirdiniz, evrakları isteyebilirdiniz ama siz ben burayı kesin almak istiyorum diyerek bize kaparo ödediniz ve biz size bu evi, iş yerini ayırdık. Biz bu nedenle sizinle yapmış olduğumuz sözleşme gereği size bu kaparoyu iade etmiyoruz.' Böylece dosyaları dolandırıcılıktan çıkarıp hukuki ihtilafa, hukuki alacak dosyalarına çeviriyorlar. Bu nedenle kişilerin mağduriyeti artık ceza dosyalarıyla değil de hukuk dosyalarıyla giderilmeye çalışılıyor."Mağdur olmamak için ne yapmalı?
Avukat Çakır, vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunuyor: "Her ne kadar hukuk dosyasında bizler avukat olarak veyahut vatandaş elinden geleni yapsa da maalesef başarısız oluyoruz. Nedeni ise dolandırıcı sıfatıyla veyahut alacaklı olduğumuz borçlu sıfatıyla kişiyi davada mahkemede karşımızda görsek bile, davayı kazansak bile bu kişinin üzerinde mal, mülk, maaş veya hiçbir şey olmadıktan sonra siz bu kişiden hiçbir şey alamıyorsunuz." Çakır, sadece bu olay için değil, genel olarak ticari ilişkilerde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor: "Karşı tarafla bir ticaret yapacaksanız kendinizi sadece sözleşmeyle garanti altına almanız yetmiyor. Bazen sözleşmede yazan da sizin için aleyhi durumlar barındırabiliyor. Aynen bu olayda olduğu gibi. Bu nedenle sadece sözleşmeye güvenmeyip, ticaret yaptığınız insanın da maddi gücüne, üzerinde mal mülk olup olmadığına, bir maaşı olup olmadığına da dikkat ederseniz bir hukuki ihtilaf söz konusu olduğunda, kazandığınızda, hukuk sizin hakkınızı verdiğinizde en azından maddi olarak bir şeyler elde edebilirsiniz.""Kaparo asla evi görmeden verilmemeli!"
Dolandırıcıların klasik bahanelerine dikkat çeken Av. Çakır, özellikle "sarı renkli ilan siteleri" olarak bilinen platformlardaki tehlikeleri işaret ediyor: "Bu sitelerde 2+1, 3+1 ilanların fiyatlarını, örnek veriyorum yarı yarıya, daha uygun fiyata çıkarıp, bir de bunlarda ön plana çıkarmak için siteye para ödüyorsunuz. Bunu da ön plana çıkararak sizin gözünüzün önüne koyuyorlar. Siz de lüks dairenin fiyatının neden bu kadar uygun olduğunu sorduğunuzda klasiktir, 'Mülk sahibinin acil paraya ihtiyacı var' yalanıyla karşılaşıyorsunuz." Av. Çakır, mağduriyetle karşılaşmamak için konut veya iş yeri alacak kişilere net bir tavsiyede bulunuyor: "Mutlaka alacağınız yeri görün. Emlakçıyla imzalayacağınız sözleşmede size gösterilen ev veya iş yerinin adresiyle sözleşmedeki adresin aynı olup olmadığına mutlaka bakın. Asla evi veya iş yerini görmeden kaparo ödemesi yapmayın!"