Antalya haber...  İlk, orta ve lise öğrencilerinin yıllardır çektiği, “Ağır okul çantası” sorununa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nihayet el atıldı. Bir anket çalışması düzenleyen ve velilerin soruları cevaplamasını isteyen Bakanlık, okul çantalarının ağırlığını tespit edip, bu yöndeki yakınmaların nedenlerini araştırmaya başladı.

ÇOCUKLARIN BOYUN VE OMURGALARINDA SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI

Son birkaç yıldır ilk, orta ve lise öğrencilerinin velilerinin, okul çantalarının ağırlığıyla ilgili yakınmaları medyada geniş yer buluyordu. Bu yönde özellikle ortapedi ve travmatoloji uzmanı doktorların da açıklamalarına yer verilen haberlerde, çocukların çantalarının, ağır kuşe kağıtlara basılan kitapların yanısıra, defter ve gıda maddeleri, spor malzemeleri, ayakkabılar ve müzik aletlerinin de konulmasıyla ortalama 6 kiloya ulaştığı ve bu ağırlığında çocukların omurgaları, boyunları ve bellerinde sorunlara yol açtığı vurgulanıyordu. Giderek artan bu şikayetler ve medyadaki haberler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı bir çalışma başlattı.

SINIF ÖĞRETMENLERİ VELİLERE MESAJ GÖNDERDİ

Sınıf öğretmenleri tarafından velilerin telefonlarındaki whatsapp hesaplarına gönderilen mesajda anket formunun doldurulması istenerek, bir link verildi. Mesajda şu ifadeler yer aldı; “2023-2024 eğitim öğretim yılında yürütülmek üzere bir izleme ve değerlendirme çalışması kapsamında hazırlanan "Okul Çantalarının Ağırlığına İlişkin İzleme ve Değerlendirme Çalışması" veli anketlerinin anket.meb.gov.tr adresi üzerinden 06.10.2023-31.10.2023 tarihleri arasında, 2023-2024 eğitim öğretim yılında ilkokul ve ortaokullarda eğitim gören öğrenci velileri tarafından doldurulması gerekmektedir.”

İŞTE ANKET FORMUNDAKİ SORULAR

Anket formunda velilere şu sorular yöneltildi;
  • Çocuğunuzun cinsiyeti?
  • Çocuğunuz kaçıncı sınıfa gidiyor?
  • Çocuğunuzun boyu?
  • Çocuğunuzun kilosu?
  • Çocuğunuzun yaşı?
  • Çocuğunuz okula giderken çantası kaç kilogram?
  • Çocuğunuz okula nasıl gidiyor? (Yürüyerek, arabayla vs.)
  • Çocuğunuzun çantası ağır mı?
  • Okula giderken çocuğunuzun çantasını genelde kim taşıyor?
  • Çocuğunuz çantasını taşırken zorlanıyor mu?
  • Genelde çantasında her gün neler oluyor?
  • Sizce okul çantasını hafifletmek için neler yapılabilir?

ÖNEMLİ OLAN KİTABIN GÜZELLİĞİ DEĞİL, ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI

Bakanlığın sorularına net cevaplar verilse dahi, veliler çantalardaki ağırlığın nedeninin ağır kuşe kağıda basılı kitaplar olduğunun altını çiziyor. MYGazete’nin konuştuğu velilerden bazıları, “Kitapların illa parlak kağıtlara basılması gerekmiyor. Saman kağıda renkli olarak basılması da aynı işi görür. Kitapların sayfa sayılarının azaltılması da çözümlerden biri. Kitapların güzel olması vatandaşın hoşuna gidiyor olabilir ama önemli olan çocuklarımızın sağlığı” ifadelerini kullandılar.

BEL AĞRISI YAŞI 11’E KADAR DÜŞTÜ!

Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin araştırması da bel ağrısı görülme yaşının 11’e kadar indiğini ortaya koydu. Çocuklarda görülen bel ağrısının en önemli nedenleri arasında yanlış çanta kullanımının yer aldığı belirtildi. Dernek Genel Sekreteri Murat Dalkılınç, "Çantanın askıları tek taraflı takılmamalı” dedi.   Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.