Burdur’un Karamanlı ilçesinde faaliyet gösteren Gireniz Enerji’ye ait Biyogaz ve Organik Gübre Üretim Tesisi, çevre mevzuatına aykırı uygulamaları nedeniyle toplamda 2 milyon 148 bin 262 TL idari para cezasına çarptırıldı. Ayrıca tesisin faaliyetinin durdurulmasına yönelik süreç başlatıldı.
Burdur Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimler kapsamında, tesiste iki ayrı tarihte inceleme gerçekleştirildi. İlk denetim 9 Ocak 2025 tarihinde yapıldı. Bu denetimde, tesisin kapasite artışı planlanan projesine ilişkin daha önce verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararında taahhüt edilen yükümlülüklerin yerine getirilmediği tespit edildi. Bu nedenle işletmeye 278 bin 536 TL idari para cezası uygulandı.
İkinci denetim ise 8 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi. Yapılan incelemelerde, işlenmemiş hayvansal dışkı atıklarının herhangi bir çevresel önlem alınmadan yaklaşık 3 bin metrekarelik alanda depolandığı belirlendi. Bu durumun çevre mevzuatına aykırı olması nedeniyle işletmeye 1 milyon 869 bin 726 TL tutarında ikinci bir ceza kesildi.
Denetimlerin ardından toplamda 2 milyon 148 bin 262 TL idari para cezası uygulanırken, biyometanizasyon tesisinin kurulumu ve işletilmesine ilişkin mevzuat çerçevesinde tesisin faaliyetinin durdurulması yönünde işlemler başlatıldı.

