NASA'nın Apollo-11 Projesi'ne Atatürk'ün isteğiyle Fransa'ya giderek Ulusal Havacılık Yüksek Okulu'nda eğitim alan ve Türkiye'nin ilk uçak mühendisi olan Necdet Eraslan da katkı sunmuştu. Necdet Eraslan, roket teknolojisi, dizel motoru, havacılık teori ve pratiği gibi alanlarda Apollo-11 projesinde ve diğer NASA projelerinde çalışacak ekibi eğitti.

O TEKNOLOJİ SAYESİNDE DÜNYAYA DÖNEBİLDİLER

Apollo-11 projesiyle Ay'a giden Neil Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin'in aya inişten 3 ay sonra 20 Ekim 1969'da Anıtkabir'i ziyaret ettiği ortaya çıktı. Anıtkabir arşivlerinde o ziyaretin izleri bulundu. Yıllar sonra ortaya çıkan gelişmelere göre, aya ayak basan ABD’li üç astronotun dünyaya geri dönmesi Necdet Erarslan’ın roket teknolojisi sayesinde oldu. Eğer o teknoloji olmasaydı üç astronotun dünyaya dönmesi çok zor, belki de imkansız olacaktı.

İŞTE ÖZEL DEFTERE YAZDIKLARI O MESAJ

Necdet Eraslan’ı Fransa'ya göndererek eğitim almasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün bu adımı ve Eraraslan aracılığıyla NASA projelerine dolaylı olarak destek vermesi ABD’li yöneticilerin ve bu sayede kazasız dünyaya dönmeyi başaran üç astronotu adeta minnettar kılmıştı. 3 astronot ABD yönetiminin izniyle Türkiye’ye gelerek Anıtkabire çelenk koyup, özel deftere, “Büyük saygı ve hayranlıkla” yazıp, imzaladılar. Astronotların Ankara’daki turu da büyük ilgi çekmişti. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.