Halen Burdur Kent Konseyi’nde Grup Başkanı olarak görev yapan, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin eski Yatırımlar Daire Başkanı, İnşaat mühendisi Ali Orhan Kutluer, üzerindeki bina yükü nedeniyle yorgun falezlerin kopmasıyla Yat Limanı’nın denize sürükleneceği yönündeki tespitlerinden söz ederek, alınması gereken önlemleri açıkladı. Kutluer, Yat Limanı’na inen varyant civarındaki PTT, Büylük Otel ve garnizon binalarının yarattıkları tehditler nedeniyle yıllar önce yıktırıldığını hatırlatırken, Makine Mühendisi Orhan Ülker’de, “jeolojik hesaplara göre 400 senelik bir süreç içinde Kepezden itibaren denize doğru bir kaymanın olacağının tespit edildiğinin altını çizdi.

ASKERİ GAZİNO BÖLGESİ FALEZLERİNDE KIRIK VE ÇATLAKLAR VAR

İnşaat mühendisi Ali Orhan Kutluer, Yat Limanının üstünde yer alan, askeri gazinonun ön kesimlerinde meydana gelen büyük çatlaklar ve kırılmaların Yat Limanı’nın denize sürüklenmesi yönünde ciddi bir tehdidin ayak sesleri olduğunu söyledi. Yıllar önce sözü edilen bölgedeki kırılma ve çatlaklarla ilgili araştırmalar yaptığını, günümüzde ise bu tehdidin artarak devam ettiğinin açıkça görülebildiğini söyleyen Ali Orhan Kutluer, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; [caption id="attachment_652717" align="alignnone" width="640"] Yatırımlar Daire Başkanı, İnşaat mühendisi Ali Orhan Kutluer[/caption]

FALEZ ÇATLAĞI DENİZE KADAR İNİYOR

“1.Mart 2023 tarihli Körfez gazetesinin “ölümle dans” manşetli haberinde Kadınyarı Deresinin yanındaki binada bir dairenin denize doğru kaydığı resimlenmiştir. Resmi incelediğimizde binanın yat limanına inen yolun hemen köşesinde olduğunu görüyoruz. O dairenin altındaki falez çatlağı denize kadar inmektedir. Merak edenler karşıdaki parktan çatlağı çok net görebilirler. O çatlak yat limanına inen yolun kuzeyinden devam edip gider yolu atlar yeni parkın içinden Cumhuriyet Meydanı platformuna kadar gider. Parkın içindeki çatlaklar doldurulup kaplandığı için şimdi görünmez ama merak edenler aşağıda geçen sene çektiğim resimleri yol boyu görebilirler.”

PTT VE BÜYÜK OTEL BU TEHLİKELER NEDENİYLE YIKTIRILDI

1983 yılında başlayan bu hareketin zaman zaman devam ettiğini de vurgulayan Ali Orhan Kutluer, şöyle devam etti: PTT ve Büyük otel bu nedenle yıktırılmıştır. Bu konuda Cumhuriyet Meydanı yenileme çalışmaları sırasında, MY Dergi’nin 2017 yılı mayıs ayı sayısındaki röportajımda, 21 Mayıs 2017 ve 22 Kasım 2017 tarihli Facebook paylaşımlarımda da endişelerimi dile getirmiştim. Arzu edilirse 1983 yılı bilirkişi raporumuzun orijinaline kadar ilgililere bütün gelişmeleri sunabilirim” dedi.

FALEZLER, ÜZERLERİNDEKİ AĞIRLIKTAN KURTARILMALI

Kutluer şöyle devam etti: O yıllarda derenin batısındaki devlet hastanesi ile yanındaki sağlık kolejinin yıkılarak park yapılması çok olumlu oldu. Ancak daha batıdaki binaların bulunduğu özel parsellere yeni binalar yapıldı. Falezlerin daha uzun ömürlü olabilmesi için üzerlerindeki ağırlıklardan kurtarabilmek gerekir. Bunun için belediyenin ekonomik gücünün yetmeyeceği de bir gerçek...”

YAT LİMANINA İNEN YOLDAKİ ÇATLAKLAR 3-4 YILDA BİR ASFALTLIYORLAR

“Cumhuriyet meydanın büyütülmesi ile çatlağın deniz tarafına da dükkanlar yapılmış oldu. Kent konseyinde o günlerde proje danışmanını uyarmıştım. Ama yapıldı. Yola kadar zemin kaplamaları ile görüntüler kaybedildi. Yat limanına inen yoldaki çatlak 3-4 senede bir asfaltlanır. Bu konuda Jeoloji Mühendisleri Odası’nın çok çabaları oldu ama!..”

O BİNALAR YIKILINCA BÜYÜK BİR BASINÇ AZALMASI OLDU ANCAK TEHDİT DEVAM EDİYOR

“PTT, Büyük Otel, garnizon binalarını yıktırabilmiştik. Bu sayede ciddi bir basınç azaltması oldu. Fakat bugünkü dere kenarındaki binanın ağırlığı hala ciddi bir tehlike kaynağı. O günlerde belediyenin kamulaştırmaya gücü yetmediği için kaldı. Daha sonra hareket zaman zaman durduğu için önemsenmiyor...”

ÇATLAĞIN DENİZ KOTUNA ULAŞIP ULAŞMADIĞI MUTLAKA TESPİT EDİLMELİDİR!

“Öncelikle Sondaj veya sismik etütle çatlağın derinliğini deniz kotuna kadar ulaşıp ulaşmadığının net olarak bilinmesinden sonra tedbir yöntemleri belirlenmelidir. Kadınyarı Deresinden Cumhuriyet Meydanına kadar olan çatlak deniz kotuna kadar iniyor ise Yat Limanı ciddi bir tehlike altındadır.”

1967 YILINDA YAPIBİLGİSİ HOCAMIZ KEPEZ’DEN İTİBAREN KAYMANIN YAŞANACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Öte yandan Antalya’nın tanınmış simalarından Makine Mühendisi Orhan Ülker’de sosyal medyadan yaptığı yorumda, “Antalya denize mi kayacak” sorusunun cevabının yıllar önce verildiğini yazdı. Orhan Ülker yaptığı yorumda şu ifadelere yer verdi; Antalya denize mi kayacak. Sorusunun cevabını 1967 yılında yapı bilgisi hocamız vermişti. 400 sene sonra Kepezden itibaren kaymanın olacağını jeolojik hesapların böyle olduğunu söyledi. 50 yılı geçti. Geriye 350 kaldı. Şimdiki Mehmetçik Parkının olduğu yerde bulunan Tugay komutanlığı bu yüzden Topçulara taşındı. Belirgin kaymaların olduğunu da Mimar Semih Ersoy işaret etmişti. Bilim işte böyle bir şey. [caption id="attachment_652724" align="alignnone" width="640"] Makine Mühendisi Orhan Ülker[/caption] ü