30 Mart 2014 yerel seçim sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, devir-teslim töreni öncesi Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan evrak yakma olayı ile ilgili davada karar çıktı. CHP’li belediyenin evrak yakma olayını Akdeniz Manşet Gazetesi ortaya çıkarmış, yakılan ve yakılacak olan binlerce evrak görüntülenmişti. Yakılmak için belediye binasından belediye tesisine kamyonlarla taşınan bazı evraklarda ‘gizli’ ve ‘çok gizli’ ibaresi görülmüş, emirleri uyguladığını belirten görevliler bu sefer de yakmaya çalıştıkları evrakları söndürmeye çalışmıştı.

İKİ İSİM YARGILANDI

CHP’li Mustafa Akaydın’ın 2009-2014 arasında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Özel Kalem Müdürü olan Oya Kansu ile korumalığını yapan Turan Yazar, görevi kötüye kullanmaktan yargılandı. İddianamede davacı kamu hukuku müşteki ise dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel olmuştu. Cumhuriyet Savcısı Serkan Beyoğlu tarafından 31 Ocak 2017 günü hazırlanan iddianame, kabulü ve yargılamanın yapılması için Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

MENDERES TÜREL SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

İddianameye göre evrak yakma olayı, Başkan Menderes Türel’in geçmiş dönemdeki yolsuzluklar ve yasaya aykırı işlemlerin hesabının sorulacağını kamuoyuna açıklaması sonrası 2 Nisan 2014 günü belediye şirketi ALDAŞ A.Ş.’nin Konyaaltı Boğaçayı Tesisleri’nde yaşanmıştı. Menderes Türel avukatı aracılığı ile evrakların yakılması hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu dilekçesinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin hemen sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin bir kısım görevlilerince evrakların yakılmak suretiyle yok edildiği ya da gizlendiği bildirilerek şikayetçi olunmuştu.

İTİRAZLARI REDDEDİLMİŞTİ

Soruşturma izni talep edilen İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ise 2014’te ‘işleme konulmamasına dair’ karar vererek soruşturma izni vermemişti. Savcılık da bu karara Danıştay 1. Dairesi’nde itiraz etmişti. Danıştay 2015 başında itirazı kabul etmiş, dosya İçişleri Bakanlığı’na iade edilmişti. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı Büyükşehir Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Oya Kansu ve Büyükşehir Belediyesi’nde koruma memuru Turan Yazar hakkında soruşturma izni verilmesine dair karar vermişti. Ancak şüpheliler bu karara Danıştay 1. Dairesi Başkanlığı’na başvurarak itiraz etmiş, ilgili daire ise itirazların reddine karar vermiş ve karar kesinleşmişti.

TALİMATI O GÖREVLİ VERDİ

Akdeniz Manşet Gazetesi'nden Şifa Çiçek'in özel haberine göre şüphelilerden Oya Kansu savunmasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi kaybedilince özel kalem müdürü olarak eski Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın makam odasındaki şahsi evraklarının toplatılmasını, yeni gelecek belediye başkanına odanın boş teslim edilmesi gerektiğinin söylediğini, bu evrakların neredeyse tamamının fotokopi evraklar olduğunu, imha edilmesi değil toplatılması talimatı verdiğini, ancak evrakın çokluğunun imha edilmesini gerektirmiş olabileceğini öne sürmüştü.

TURAN YAZAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Şüpheli Turan Yazar ise savunmasında, olay tarihinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda özel kalemde memur olduğunu anlatmıştı. Olay tarihinde seçimin birinci ya da ikinci günü eski Başkan Akaydın ile dışarıda birlikte olduklarını, Akaydın’a gelen davetiye, şahsına ait evraklar, bir de bir nüshası belediyede ve bütün meclis üyelerinde bulunan meclis gündem kağıtlarının fotokopilerinin olduğunu gördüğünü, torbalara da atılmak üzere konulduğunu, evrakın toplanması, atılması ve yakılması yönünde bir talimat vermediğini, böyle bir talimat verecek durumda da olmadığını, talimatı kimin verdiğini bilmediğini, üzerine atılı suçu kabul etmediğini beyan etmişti.

AKAYDIN'DAN SALAK AÇIKLAMASI

Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın ise belediyenin resmi evraklarının yakıldığı iddiasıyla ilgili olarak, yakılan evrakların çöp niteliğinde olduğunu söylemişti. Yakma olayını itiraf eden Akaydın, “Bütçe ve imar ile ilgili de evraklar var ama bunlar belediye meclisinde, meclis üyelerine dağıtılan evraklar. Önemli evrakları yok edecek kadar salak değilim” demişti.

MUSTAFA AKAYDIN VE TURAN YAZAR SUÇSUZ BULUNDU

Yıllardır süren davada karar çıktı. 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada suçlamaları kabul etmeyen Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın ile koruma memuru Turan Yazar’ın beraatine karar verilirken, o dönemin özel kalem müdürü Oya Kansu ise 6 ay hapis cezası aldı. Kararda şöyle denildi: “Sanık Oya Kansu hakkında görevi kötüye kullanma şeklinde sabit görülen eylemi nedeniyle, 5237 sayılı TCK’nın 257/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli, meydana gelen sonuç, failin kastının yoğunluğu, suç saiki nazara alınarak, takdiren 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın sabıkasız olması ve verilen cezanın sarığın geleceği üzerindeki olası etkileri nazara alınarak sanığa verilen cezasından 5237 sayılı TCK'nın 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak sanığın 5 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığa verilen cezadan takdiren başkaca artırım ve indirim yapılmasına yer olmadığına, TCK’nın 53. maddesi gereğince, sanığın kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkumiyetinin kanuni sonucu olarak; sanığın 5237 sayılı TCK’nın 53/1.2.3. maddesi ve fıkralarında sayılan hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına, sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkumiyetinin bulunmaması, dosya içerisinde tazmini kabil maddi bir zararının oluşmaması, sanığın hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasını kabul etmesi hususları nazara alınarak bir daha suç işlemeyeceği yönünde vicdani kanaate varıldığından, 5728 SK. ile değişik 5271 Sayılı CMK’nın maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, geri bırakılmasına karar verilen hükümde belirtilen hapis cezasının ertelenmesine ve seçenek yaptırımlarının uygulanmasına 5271 Sayılı CMK’nın 231/7 maddesi gereğince yer olmadığına, 5271 sayılı CMK’nın 2318 maddesi gereğince sanığın 5 yıl süre ile denetimli serbestlik tedbirine tabii tutulmasına karar verilmiştir.” Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.