Yapılan araştırmada, Antalya’daki hastanelererin acil servislerine gelen hastaların yarıya yakınının Covid-19’un eris varyantına yakalandığı belirtildi. Durumu ağır olan vatandaşların tedavi altına alındığı, hasta sayısının giderek arttığı vurgulandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından gelen açıklamada ise ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve COVID belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri önerildi.

AĞIR HASTALIK YAPMIYOR AMA!

Ancak vatandaşların endişe etmemesi gerektiği, Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliği bulunmadığı ifade edildi. Aşısız ve kronik hastalıkları olanların ise risk altında oldukları belirtilerek, maske kullanmalarının büyük önem taşıdığının da altı çizildi. Vatandaşların varyantın yayılımıyla ilgili önlem almalarının gerekli olduğu, özellikle kapalı alanlarda mutlaka maske kullanılmasının önemli vurgulandı. [caption id="attachment_702404" align="alignnone" width="640"] Türkiye’deki vaka sayılarıyla ilgili dünyaya Covid-19 verilerini sunanyabancı  sağlık sitelerindegüncel bir veriye rastlamak çok zor. Bunun nedeninin Türkiye’nin güncel verileri DSÖ ile paylaşmaması olarak gösteriliyor.[/caption]

ENGELLEYEMEZSEK YENİ VARYANTLAR ÇIKAR

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Covit -19 salgınıyla ilgili açıklamalar yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyledi. Ceyhan, “Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE AVRUPA’DAKİ HASTA SAYILARINA YAKIN VAKALAR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantının tüm dünyada yükselişte olduğunu söyledi. “Amerika Birleşik Devletleri’nde bütün Covid-19 vakalarının yüzde 17’si, İngiltere’de yüzde 20’si Eris varyantına bağlı” diyen Ceyhan, “Türkiye’de de onlara yakın oranda bu son vakaların arttığı dönemde bir oran olduğunu tahmin etmek zor değil” şeklinde konuştu. [caption id="attachment_702405" align="alignnone" width="640"] Sağlık Bakanlığı sitesinde de son güncel veri 2023 yılının mart ayında paylaşılmış. Eris varyantının yayılmaya başlamasının ardından ise veri sunumu durdurulmuş. Son tabloda, Mart 2023’teki vaka sayısı 31 bin 054, vefat sayısı ise 85 olarak gözüküyor.[/caption]

65 YAŞ ÜSTÜ DİKKAT

Eris varyantının hızlı bulaştığını söyleyen Ceyhan, “Daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı. Buna yönelik önlemler alınması lazım. Özellikle risk grubundaki insanlar, yani 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda ağır seyredebilir. Ölümlere de yol açabiliyor. Özellikle o grupları koruyucu önlemler alınması lazım” şeklinde konuştu.

İŞTE ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ

  • Boğaz ağrısı,
  • Burun akması,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Hapşırma,
  • Kuru öksürük,
  • Baş ağrısı,
  • Islak öksürük,
  • Boğuk ses,
  • Kas ağrıları,
  • Değişik koku alma.
Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.