Türkiye’nin ilk yöresel ürünler fuarı olan YÖREX 9’uncu kez Antalya’da kapılarını ziyaretçilerine açtı. 72 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dâhil 485 kurum ve firmanın stant açtığı fuarın açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu; “Yerel ürünleri büyütmek istiyorsak YÖREX fuarını da büyütmek zorundayız. Yerel ürünlerimizi markalaştırıp uluslararası arenaya çıkartabilmek için bu fuarı da uluslararası hale getirebilmemiz lazım” dedi.
200 bini aşkın kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarın açılış törenine Vali Münir Karaloğlu’nun yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır ve diğer illerden katılım gösteren Valiler, Belediye Başkanları kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
252 kurum, 135 oda, borsa ve 19 kalkınma ajansının yöresel ürünlerini sergilediği YÖREX Fuarı 5 gün boyunca ücretsiz olarak Anfaş Expo Center’de ziyaretçilerini bekleyecek.
Türkiye'ye kazandırılan çok önemli bir organizasyon
Bu yıl ilk kez üretici firmalarla, ulusal market zincirlerini aynı masada buluşturan fuarın açılışında konuşan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi, Antalya’da 9. kez düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda bulunmaktan ve fuara katılan misafirleri ağırlamaktan dolayı heyecan ve mutluluk duyduğunu ifade etti. YÖREX’in Türkiye’ye kazandırılan çok önemli bir organizasyon olduğuna dikkat çeken Vali Münir Karaloğlu, Yörex’in başardığı en önemli konunun ise yerel ürünler konusunda ortaya koymuş olduğu farkındalık olduğunu belirtti.YÖREX’in katkısı büyük
YÖREX’ ile birlikte Türkiye’de Coğrafi işaretli ürün sayısının 100 küsurdan bugün 400’lere yaklaştığını aktaran Vali Karaloğlu; “Bunda tabiki Türkiye genelinde odaların, borsaların, belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının çok büyük katkısı var ama farkındalık oluşturması bakımından YÖREX’in çok büyük bir katkısı var. YÖREX bir şeyi daha başardı yöresel ürünlerin paketlemesinden, pazarlamasına, markalaşmasından ihracatına kadar çok ciddi bir mesafe almamıza da vesile oldu” dedi.
“Benim bir iddiam var!"
Konuşmasına YÖREX’in Türkiye içindeki rüştünü gelişimini tamamladığına vurgu yaparak devam eden Vali Münir Karaloğlu, “2-3 senedir aynı şeyleri konuşuyoruz. Artık YÖREX’in sınırların dışına çıkarmamız lazım. YÖREX’i uluslararası bir markaya dönüştürmemiz lazım. YÖREX’e mutlaka yabancı alım heyetlerini getirmemiz ve bizimde artık yerel ürünlerimizi markalaştırıp uluslararası arenaya çıkartabilmek için bufuarıda uluslararası hale getirebilmemiz lazım. Benim bir iddiam var. Yerel üretiminizin gücü yerel fuarcılık markalarınızın gücü kadardır. Yerel ürünleri büyütmek istiyorsak YÖREX fuarını da büyütmek zorundayız. Onun için Türkiye’nin genelinden ticaret borsalarının ve sanayi odalarımızın bu fuara verdiği desteği önemsiyorum” ifadelerini kullandı.
Memleketi Rize ile Van ve Bursayı da unutmadı
Fuarın düzenlenmesinde emeği geçenleri tek tek tebrik ettiğini ifade eden Vali Münir Karaloğlu konuşmasının ardından beraberindeki heyet ile açılış kurdelesini kesti. “Sizin oraların nesi meşhur” mottosuyla 9'uncusu düzenlenen fuarda tüm stantları tek tek ziyaret eden Vali Münir Karaloğlu yöresel ürünleri ilgiyle inceleyerek stant görevlilerinden ürünler hakkında bilgi aldı. Memleketi Rize’nin standına geldiğinde hemşerileriyle sohbet eden Vali Münir Karaloğlu, daha önce valilik yaptığı Van ve Bursa illerinin stantlarını da ilgiyle inceleyerek illerin durumu ve çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alıp vatandaşlara selamlarını iletti.
Payitaht Abdülhamit bastonu göz kamaştırıyor
Vali Münir Karaloğlu fuarda en çok ilgi gören yöresel ürünlerden birisi olan ve Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Payitaht Abdülhamid dizisi için 500 yıllık ceviz ağacından özel olarak üretilen ve üstündeki el işi işlemelerle dikkat çeken bastonu da inceledi.
