Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü işbirliği ile Antalya’nın fethinin 811’inci yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen Uluslararası Antalya Kongresi, bilim insanlarını ağırlıyor. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Halil İnalcık Salonu'nda 1 Mart günü saat 14.30'da başlayan oturumda Antalya'nın destinasyon kişiliği, yeni nesil turist kartları, Antalya'nın ulaşım olanakları ve konaklama işletmelerinde engelli bireylere yönelik düzenlemeler ele alındı.
ANTALYA'NIN DESTİNASYON KİŞİLİĞİ
Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fatma Özlem Güzel, Araştırma Görevlileri İlker Şahin, Yenal Yağmur, Öğretim Görevlisi Özkan Erdem, Antalya Bilim Üniversitesi'nden Araştırma Görevlileri Sezer Karasakal ve Caner Ünal tarafından gerçekleştirilen Antalya'nın destinasyon kişiliğine yönelik araştırmayı Arş. Gör. Sezer Karasakal sundu. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Gülmez'in oturum başkanlığını üstlendiği etkinlikte Arş. Gör. Sezer Karasalal, araştırmalarını turistlerin destinasyonlara yönelik algıladıkları insani kişilik özelliklerinin sorulması ve buna yönelik yeni destinasyon kişiliklerinin oluşturulması amacıyla yaptıklarını söyledi.
ÇOK YÖNLÜ, CANLI, ÇAĞDAŞ VE SAMİMİ
Antalya'da turist rehberi, yerli ve yabancı turist, yerel halk, akademisyen, öğrenci, esnaf, otelci ve acentacıdan oluşan 120 kişi üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmada katılımcılara "Antalya bir insan olsaydı kişiliğini nasıl tanımlardınız?" diye sorduklarını belirten Arş. Gör. Karasakal, araştırma sonucunda olumlu ve olumsuz olmak üzere iki grup kişilik özelliği tespit ettiklerini ifade etti. Karasakal, "Antalya için elde ettiğimiz olumlu kişilik özellikleri 'çok yönlü', 'canlı', 'hümanist', 'çağdaş' ve 'samimi'den oluşuyor. Olumsuz özellikler ise 'metalaşmış', 'karışık', 'çıkarcı' ve 'depresif'." dedi.
YENİ NESİL TURİST KARTLARI
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Yunus Topsakal, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nedim Yüzbaşıoğlu ve Öğretim Görevlisi Dr. Pınar Çelik'in yeni nesil turist kartları üzerine yaptığı araştırmanın sunumunu ise Dr. Yunus Topsakal gerçekleştirdi. Dr. Topsakal; Barcelona Card, Berlin Welcome Card, Madrid Card, The Paris Pass ve İstanbul Tourist Past gibi turist kartlarının turistlere tatillerinde büyük olanaklar sağladığını söyledi.
ANTALYA'YA TURİST KARTI ÖNERİSİ
Bu turist kartlarını satın alan turistlere ücretsiz müze gezisi, ücretsiz ulaşım ve çeşitli indirimler gibi imkanlar sağlandığını belirten Dr. Topsakal, Antalya için de bir destinasyon kartı önerisi geliştirdiklerini ifade etti. Topsakal, "Antalya için en az 3 günlük bir turist kartı olması gerekiyor. 3, 5 ve 7 günlük yetişkin ve çocuk olarak hazırlanabilir. Turistlerin Antalya'daki gezilebilecek yerler ve kart ile ilgili indirimler hakkında bilgi alabilmeleri için 120 sayfalık bir kitapçık hazırlanması öneriliyor. Turist kartıyla Antalya Müzesi, Atatürk Evi, Antalya Oyuncak Müzesi, antik kentler, hayvanat bahçesi gibi yerlerin ücretsiz olarak ziyaret edilebilmesi ve toplu taşımanın da ücretsiz olması öneriliyor. Kartı satın alan turistler için tüm bunlar hakkında bilgi alabilecekleri bir mobil uygulama da tasarlanabilir." diye konuştu.
GAZİPAŞA YETERSİZ KALACAK
Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Emin Arslan tarafından gerçekleştirilen sunumda ise Antalya'nın Alanya ilçesinin ulaşım olanakları turizm hareketleri açısından değerlendirildi. Alanya'ya her yıl 3 milyondan fazla ziyaretçi geldiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Arslan, Alanya'daki Gazipaşa Havalimanı'nın ilerleyen zamanlarda yolcu trafiğinde yetersiz kalabileceğini belirtti. Antalya Havalimanı'ndan Alanya'ya yaklaşık 2 saati bulan bir havalimanı-otel yolculuğunun yaşandığını ifade eden Arslan, Alanya'nın ulaşılabilirlik bakımından yetersiz kaldığını söyledi. Arslan; Antalya-Alanya arasının demiryolu, karayolu ve denizyolunda gerçekleştirilebilecek farklı ulaşım projeleriyle kısaltılması ile turizm hareketliliğinde de artış yaşanacağını belirtti.
ENGELLİLER EVLERİNDE HAPİS
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Murat Tekbalkan da Antalya'da konaklama işletmelerindeki engelli bireylere yönelik düzenlemelere ilişkin sunum gerçekleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyada 1 milyardan fazla engelli olduğunun belirtildiğini ifade eden Öğr. Gör. Tekbalkan, Türkiye'deki engellilerin çoğunun temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayarak evlerinde hapis hayatı yaşadıklarını söyledi. Turizmin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tekbalkan, turizmin artık zorunlu ihtiyaçlar kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Tekbalkan, "Çünkü biz turizm ile her açıdan kendimizi motive ediyoruz. Sadece eğlenmek amaçlı değil günümüzde sağlık olsun kongreler olsun bunlar da turizmin bir parçası." ifadelerini kullandı.
ERİŞİLEBİLİRLİK SIKINTILARI VAR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan bir araştırmaya göre engellilerin yüzde 67'sinin yollardan yani "erişilebilirlik" açısından sıkıntı çektiğini söyleyen Tekbalkan, "Engelliler konutlarda yüzde 66, alışveriş mekanlarında yüzde 59, kamu binalarında yüzde 58 oranda erişilebilirlik probleminden şikayetçi. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında biz çok gerideyiz. İyileştirmeler var fakat yeterli değil." dedi.
TURİZMDEN FAYDALANAMIYORLAR
Tekbalkan, Antalya'da konaklama işletmelerinde engelli bireylere yönelik düzenlemelere ilişkin; 4 ve 5 yıldızlı 42 otelde otel yöneticisi konumundaki kişilerle anket yoluyla yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma bulgularına göre "tesislerin genel mimarisinin engelliler için uygun olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 57, "genel kullanımdaki tuvalet ve banyoların engellilere uygun olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 69, "görme engelliler için gerekli yerlerde kabartma yazısı kullanılmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 76, "işitme engelliler için görsel levhaların yeterli düzeyde olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 57, "ortopedik engellilerin havuza girişini sağlamak için özel sistemlerin olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 57, "ortopedik engelliler için bölümler arasında ulaşımın kolay sağlanmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 57, "engelliler için restoranlarda özel düzenlemelerin olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 62, "tesis otoparkında engelli park yeri olduğunu" ifade edenlerin oranı yüzde 69, "engellilere yönelik uygulamaları yetersiz bulanların" oranı yaklaşık yüzde 57, "engelli bireylere hizmet etmek için yeterli özel eğitimli personelin olmadığını" ifade edenlerin oranı yüzde 55, "çalışanların engelli misafirlere hizmet vermede yeterli bilgi sahibi olmadığını" ifade edenlerin oranı ise yüzde 71.


