Antalya haber... Son dönemde özellikle Konyaaltı Sahili'nde art arda yaşanan ısırma vakaları, hem tatilcileri hem de çevre gönüllülerini endişelendiriyor. Daha önce Lara bölgesinde görülen bu tür olayların şimdi Konyaaltı'na yayılması dikkat çekici.
"Şimdi Carettaların hem yavruların çıkış zamanı, hem de ebeveynlerin yumurtaya çıkış zamanı. Bazıları erken çıktı. Her yer insan, hayvanların çıkabileceği bir ortam yok. Çok kalabalık turizmin en yoğun olduğu dönem. Geçtiğimiz günlerde yine Konyaaltı'nda hayvan kıyıya çıkmaya çalışıyor. İnsanlar toplanmış başında kamera ve telefon ışıklarını kullanarak hayvanın çıkışını çekmeye çalışmışlar. Hayvan dönüp gidiyor, çıkmıyor karaya."
Gökoğlu, caretta carettaların yumurtlamak için gece sessiz ve sakin yerleri tercih ettiğini ancak insanların telefon ışıkları ve merakla başlarında toplanarak onların yaşamına müdahale ettiğini belirtti: "Hayvan kumu kazmak için uğraşıyor. Yine başında insanlar ışık tutuyorlar ve konuşmalar var. Hayvan bundan rahatsız. Her taraf insan, dolayısıyla biz bu hayvanların yaşamına müdahale ediyoruz. Bunların yaşam alanı o kumsalla, deniz arasındaki bölge. Dolayısıyla bu kadar kalabalıktan rahatsız olan ve zamanında çıkıp yumurtayı bırakamadığı için verdiği bir tepki olabilir."
İşgal edilen yaşam alanları: Caretta carettalar stres altında mı?
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta carettaların bu dönemde hem yumurtlama hem de yavru çıkış dönemi olduğunu vurguladı. Ancak, insan yoğunluğunun en üst seviyede olduğu yaz aylarında sahillerin kalabalıklaşması, bu canlıların doğal döngüsünü bozuyor:


Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu
"Denizanası zannetmeleri"
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ısırma vakalarının genellikle öğle saatlerinde yaşandığına dikkat çekerek bunun nedenini açıkladı: "Vakaların saatlerine bakarsanız hep öğlen sonudur. Sabah karadan denize doğru bir esinti olur. Deniz sakindir, hiç dalga yoktur. Öğlen saatlerinde sert bir meltem çıkar, o meltemle birlikte deniz dalgalanır ve özellikle Lara tarafında deniz sığ olduğu için bulanır. Bu tür hayvanlar bu bulanıklıkta seçemediği için beyaz tenli vatandaşlara muhtemelen denizanası diye ısırma vakaları oluyor. Ama dikkat ederseniz hep öğlen sonu olur bu vakalar."
"Çekilin sahamdan" mesajı
Denizlerin caretta carettaların doğal yaşam alanı olduğunu ve sadece yumurtlamak için karaya çıkan canlılar olduklarının altını çizen Gökoğlu, son sözlerinde önemli bir çağrıda bulundu: "Muhtemelen bahsettiğim gibi hayvanın yumurta bırakabileceği yerler şu anda işgal altında insanlar tarafından, muhtemelen bundan dolayı verdiği bir tepki olabilir. Yumurtlamak için çıkamıyor. Çıkamayınca ‘Çekilin sahamdan’ dercesine verdiği bir tepki. Bu hayvanların yaşam alanı su, bizim yaşam alanımız kara. Karaya adapte olmuş insanlar, dolayısıyla su yaşamını insanoğlu her yerde etkiliyor. Milyonlarca insan denizde, sahilde şu anda, oysa bu hayvanlar çıkıp yumurta bırakacaklar. Yaşam alanlarının işgal edilmesine verdiği bir tepki olabilir diye düşünüyorum." Bu durum, Antalya'da ve diğer kıyı bölgelerinde insan-doğa ilişkisinin ne kadar hassas olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Caretta carettaların nesillerinin devamı ve ekosistem dengesi için tatilcilerin bu hassasiyetlere özen göstermesi büyük önem taşıyor.