Antalya haber... Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, 7 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 8949 sayılı karar ile Antalya Muratpaşa-Konyaaltı falez bandında yer alan "kesin korunacak hassas alan" statüsünün daraltılarak "nitelikli doğal koruma alanı"na dönüştürülmesine ilişkin hukuki süreci başlattıklarını duyurdu.
Karancı, bu değişikliğin bilimsel bir gerekçesi olmadığını vurgulayarak, "Antalya Müzesinin yanındaki meteoroloji binasının önünden başlayan ve bir cetvelle çizilmiş gibi Konyaaltı plajlarına kadar uzanan bu alanın, koruma statüsünün düşürülmesinin bilimsel anlamda bir gerekçesi yok. Bizim temel kaygımız, kamuya ait bu alanların yapılaşmaya açılmasıdır" ifadelerini kullandı.
Karancı'ya göre, yeni statüyle birlikte iskeleler, günübirlik tesisler, spor alanları gibi yapıların yanı sıra, son dönemde sıkça gündeme gelen tüneller ve asansörler gibi uygulamaların da önü açılabilir. "Bizim temel kaygımız, kamuya ait bu alanların yapılaşmaya açılmasıdır," diyerek uyarısını yineledi.


Yapılaşma ve kent planlaması endişeleri
Değişen koruma statüsünün kent planlaması açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirten Karancı, kamuoyunda bu alanda yapılaşma olup olmayacağına dair büyük endişeler doğduğunu dile getirdi.

Antalya Müzesi Projesi de gündemde
Mustafa Karancı, ayrıca Antalya Müzesi'nin yıkılarak yeniden yapılması planlanan projeye dair de açıklamalarda bulundu. Kamuoyunda dört temel endişe olduğuna dikkat çeken Karancı, bunları şu şekilde sıraladı:- Müzenin mimari yapısının korunması: Mevcut yapının özgünlüğünün tehlikeye girmesi.
- Eserlerin taşınması sırasında zarar görmesi: Değerli eserlerin nakliyesi sırasındaki riskler.
- Yüksek maliyet: Projenin bütçesi ve kamu kaynaklarının verimli kullanımı.
- Alanının farklı amaçlarla kullanılabileceği şüpheleri: Müze arazisinin başka projelere dahil edilme olasılığı.
