Antalya haber...  Halkın sunumu, kent yönetimini sağlayan, ulaşım, barınma, çevre ve kültürel miraslarla sağlık gibi başlıklar altında derlenen kent hakkı ihlalleri, 2023'te yaşanan önemli sorunlara dikkat çekiyor. Antalya Kent İzleme Platformu Sözcüsü Av. Mustafa Şahin, kent hakları ihlalleri konusunda 2023 yılının dibe vurduğunu belirtti.

İŞTE 2023 YILINDA ANTALYA'DA YAŞANAN KENT HAKKI İHLALLERİNİN ÖZETİ:

  • 17 Ocak 2023: Karaalioğlu Parkı'nın hemen onun yaşadığı beton dökülerek yenileniyor! Bu alanda yirmi yıldır devam eden Kent Müzesi Projesi fiilen ortadan kaldırılmış durumda. Müzeye ait mekânlar uzun süreli kiralanarak gelecekte de yapılması engellendi.
  • 13 Şubat 2023: Meclis toplantısında Gazipaşa sahilinde yapılmak istenen otel projesine çekinceleri için listelemeyi isteyen Büyükşehir Belediyesi meclis üyesine söz verilmedi.
  • 16 Şubat 2023: İki lüks villa ile takas edilen Kaş Kaymakamlık konutu ve kişisel lojmanı tepkiler üzerine bu kez çıkarıldığı ihale sonucunda satın alan girişimcisi tarafından ilçe imar planına aykırı bir şekilde 24 daireden oluşan apart inşaat yapılmaya başlandı.
  • 20 Şubat 2023: Kayı Tur binasını satın alan Fettah Tamince için kişiye özel yapı yoğunluğunu artıran usulsüz plan çalışmaları ile 200 milyonluk menfaat sağlayan teklif Belediye Meclislerinde gündeme getirildi. Tepkiler üzerine Büyükşehir Belediyesi Meclisi teklifini iade etti.
  • 15 Mart 2023 Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işleyişi plajlarda bankamatik memurlarına maaş ödendiği çok sayıda yolsuzluk yapıldı, belge parasının dahi çalındığı hakkında Yolsuzluklar ve usulsüzlüklerle dolu rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlilerinin önünde. Ancak mevcut bir işlem yapılamıyor. Bakanlık hizmetlerinin (Turaş Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi), adeta Bakanlık bürokratlarının çiftliği haline geldiği ortaya çıktı.
  • 25 Mart 2023: Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Sahilinde kafelerin kamusal alanlardaki işgallerini ve genişlemeleri durdurulamıyor.
  • 4 Nisan 2023: Kaş Belediyesi, geçmişte köy kayıtlıne ait olan ancak Büyükşehir yasası ile ilçe belediyesine geçen Patara'daki 43 bin m2'lik araziyi çıkaracak…
  • 15 Nisan 2023: Antalya Büyükşehir Belediyesi, Boğaçayı Köprüsü ile Serbest Bölge arasında kalan kıyı ve sahil bandı projesi üzerinde yer alan ünite ve tesislerin çevre düzenlemesi, yapım ve üretim süresi dahil 8 yıl süreli çalıştırılması işlemleri ihale edilecektir.
  • 28 Nisan 2023: Tarihi kent dokusunun riskine karşı korunmasız. Antalya'nın tarihi kent dokusunu oluşturan Balbey ve Kaleiçi bölgeleri sık sık patlamalarla tehdit ediliyor. Kentin bu bölgelerindeki yangın riskine karşı acil önlemler alınmalı. Antalya'nın ilk Türk mahallesi Balbey'de korumanın altında ev, yıkanabilirda değiştirilemez hale geldi.
  • 7 Haziran 2023: Kentin caddeleri kaldırımları sorumsuz esnaf tarafından işgal altında. Zabıta ise müdahale etmiyor.
  • 22 Temmuz 2023: Antalya'nın en önemli turizm bölgeleri olan Muratpaşa ilçesi Tarihi Kaleiçi bölgesindeki 3 katlı bir butik otelde ortaya çıkan yangında, 2 turist hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.
  • 24 Temmuz 2023: Antalya'da yıl boyunca atıl durumda bırakılan Türkiye'nin en büyük kapalı çocuk oyun alanlarından biri olan Zıp Zıp Park'ın 100 kilometrelik yardımında Kumluca Belediyesine taşınma işlemi rant transfer aracına dönüştürüldü. Taşına 6 milyon 700 bin TL'lik ihale yapan Kumluca Belediyesi, bu kez parkın yerleştirileceği zemin inşaat işi için 5 milyon 764 bin 184 TL'lik yeni bir ihale daha yaptı. Böylece Zıp Zıp Park'ın ilçeye yönelik satış bütçesi toplam 12 milyon 464 bin 184 TL'yi buldu.
  • 3 Ağustos 2023: Antalya'da yıkılan Real AVM alanıyla ilgili Haşim İşcan Kültür Merkezi'ni de kapsayan ve  1/5 bin izin plan değişikliği talebi Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Şubat ayında kabul edilen plan değişikliklerinde, Muratpaşa Belediye Meclisi'nde de kabul edildi. Sosyal bağış ve alt yapı koşullarının düşünülmediği şekilde farklılık gösterdiği, kültür merkezi olarak kullanılan alan içinde alacak şekilde bölgesel ticarileştirildiği belirtiliyor.
  • 6 Ağustos 2023: Kaş Çevre Platformu bileşenleri, imar planı değişikliğiyle AVM, ticari alanlar ve otel yapılmak istenen Kaş Marina'yla ilgili imar planı değişikliğinin görüşüleceği meclis toplantısı öncesinde Antalya Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.
  • 7 Ağustos 2023: Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 3. kez gelen Kaş Yat Limanı planı reddedildi.
  • 30 Ağustos 2023: Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yöntemi haline getirilen, gündemdeki sıralı seçeneklerin toplu oylanması, komisyon raporunu, plan raporunu, haritaları, kurum görüşleriyle okunup, incelenmeden sağlanan planların büyümelerinde, çok sayıdaki toplantıda imara açma gibi pek konuda usulsüzlükleri getiriyor.
  • 1 Eylül 2023: Balıkçı teknelerinin ve yük gemilerinin canlılığı ile ünlü Antalya'nın tarihi limanı artık deniz kenti işlevinden daha çok lunaparkı ve ıran korsanlık tur gemilerinin işgali kısmen soğutulmuş durumda.
  • 14 Eylül 2023: Kaleiçi'ndeki kamu malları dağıtımı yapılacak:  Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kaleiçi'nde limana bakan surların bitişiğindeki kamuya ait taşınmazları dağıtım sıralaması yerleştirildi. Daha önce Bakanlık tarafından kiraya verilen ve otel-restoran olarak kullanılan tescilli yapılarda izinsiz çalıştırıldığı belirlendi.
  • 14 Eylül 2023: Antalya'daki yunus parkında 2 hafta içinde ikinci ölüm! Antalya kent merkezinde, Atatürk Parkı içerisinde Hotel Su'nun yanı başında bulunan Waterhill Park (eski Antalya Aqualand Dolphinland) adı verilen yunus parkında iki hafta içerisinde gösterilerde kullanılan iki denizde kalanlar tükendi.
  • 29 Eylül 2023: 7-14 Ekim tarihleri arasında 60'ıncı yayınlanması planlanan ancak 'Kanun Hükmü' belgeselinin Antalya Altın Portakal Film Festivali yarışmasının seçilmesinden çıkarılmasıyla başlayan sansür tartışmaları yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden desteklendiğini duyurdu.
  • 2 Ekim 2023: Antalya Valiliği'nde bürokratların lüks araba sevdası bitmiyor. EKAP üzerinde ihaleye çıkan Valilik, protokol hizmetlerinde, vali yardımcıları ve üst düzey bürokratların hizmetinde kullanılmak üzere yeniden 5 adet yeni araç kiralama için ihaleye çıkıyor.
  • 16 Ekim 2023: Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki 10 mahalleyi kapsayan imar planı revizyonu denemeye taşındı. Halkın yaklaşık dörtte üçünün anlaşması üretimden ilçedeki tarım arazileri, yapılan plan değişikliği ile yapılaşmaya dönüştü.
  • 31 Ekim 2023: 2016'da açılan EXPO alanı, büyüyen aylarda Özelleştirme Dairesi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satışa sunulduğu duyuruldu. Satış bedeli açıklanmayan özelleştirme işlemi nedeniyle STK ve meslek odalarının satışı durdurularak alanın kamu bölümü için kullanılması yinelendi.
  • 2 Kasım 2023:  Kırcami planlarının 30 günlük açılma süresinin uyulmadığı, askılardan erken indirildiği iptal edildi.
  • 9 Kasım 2023: Antalya'nın Serik İlçesi'nde gündemden düşmeyen imar yolsuzluğunun son perdesinde AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik'in amcaoğlu Hilmi Çelik'in yine AK Partili Serik Belediye Başkanı Enver Aputkan'ın belediye personeli olan Avukat Mustafa Gönül'e 200 bin dolarlık rüşvetle ilgili beyanda bulunduğu ortaya çıktı.
  • 16 Kasım 2023: Konyaaltı Sahilinde artan küçültme blokları, AVM, otel, ofis ve lüks konutlarıyla karma projeli ve inşaat ruhsatı verilen FENİX Center hızla yükseliyor. Bu beton perde imar ve emlak rantının sembolü olarak 20 kat iddia ediliyor.
  • 21 Kasım 2023: AKP'li Kaş Belediyesi'nin oğlu 5 yılda göz yumduğu kaçak yapı sayıları aralıklara ulaştı. 28 Kasım'da Zeytinlikler, doğal ve arkeolojik sit alanları ve özel çevre koruma bölgelerinin de kaçak yapılaşmadan nasibini aldığı Kaş'ta 2018 yılından itibaren bu yana tespit edilen 3719 kaçak yapıyla ilgili yıkım ihaleleri yapılması gündemde. AKP'li Kaş Belediyesi'nin duyurusu, yıkım ihalelerine göre toplam 349 bin 601 metrekareyi bulan kaçak yapıların odaları olarak yıkılması planlanırken, yıkımın 31 Mart 2024'e kadar tamamlanması bekleniyor.
  • 21 Kasım 2023: Kaleiçi'nin kazandığı paralar! Antalya Kaleiçi Yat Limanı'nda, tuvaletler akşam saat 18.00'den sonra kapanıyor. Yerli ve yabancıların yoğun şekilde ziyaret ettiği bölgede ortaya çıkan tuvalet sorununa tepki gösterdi.
  • 22 Kasım 2023: Sayıştay Raporunda, “Konyaaltı Sahil Projesinde belediye tarafından kiralanan kurallara aykırı olarak genişletildiği Her yerde bulunan çevreleri işgal edilen, Yapılaşmaya açıldığı tartışmalarıyla gündeme gelen 1'inci derece doğal sit tescilli Karaalioğlu Parkı'nın belediye tarafından rayicine uygun kiralanmadığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Kent Sistemleri'nin 6 projeden oluşan ilk etabı kapsamı olan EDS'nin hayata geçmemesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin gelir kaybına uğraması, 'Akıllı Şehir Yönetim Platformu' projelerinin atıl durumda bırakıldığı, bu projeler gerçekleştirilmeden önce maliyet-fayda analizlerim yapılmadan Büyükşehir tarafından 11 milyon 671 bin 479 TL harcanan karşılığında herhangi bir kamusal fayda elde edilemediği,  'Düden Şelalesi Turnike ve Yazılım Yenileme Projesi'nde ihaleden önce işin yaptırılması, alışveriş merkezi uygulamalarında en az otuz işyerlerinde, Büyükşehir Belediyesi'nin verilmesi gereken işletme ruhsatlarını ilçe belediyelerinin yapılması gibi usulsüzlükler ve kamu zararlarının ortaya çıktığı açıklandı.
  • 29 Kasım 2023: Antalya'da etkili olan fırtınadan sonra afetin tarihi ortaya çıktı. 3 teknenin onlarcasının aldığı hasar Kaleiçi Yat Limanı'nda tekneciler “Kaderimizle başladı kaldı” dedi.
  • 29 Kasım 2023: AB destekli CUTLER Projesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 221.250 Euro hibe kaynak aktarılmıştı. Bu yeteneği zayıfladı Düden Çayı ne olduğundan korunabildi, ne de taşkınların önüne geçebilecek önlemler alınamadı.
  •  7 Aralık 2023: Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi sahilinde bir kısmı milli park sınırları içerisinde kalan toplam 77 bin metrekarelik arazide 5 yıldızlı otel inşaatı için ÇED süreci başlatıldı…
  • 15 Aralık 2023:  Antalya'nın batı ilçelerine planlanan,  antik kentlerden geçirilmek istenen  parçalı yol projesi yeniden gündemde. Demre'nin Beymelek Mahallesi'nden başlayıp, Kalkan girişinde son bulunabilir bölünmüş yol projesi toplam 74 kilometre uzunluğa sahip.
  • 15 Aralık 2023: AFAD Antalya'nın Finike ilçesinde sosyal tesis ve eğitim alanı yapmak için 350 milyon liralık bir girişimde bulunuldu. Ortaya çıkan fotoğraflarda AFAD'ın 'sosyal tesis' diye tasarladığı yer lüks bir otelden farksız.
  • 23 Aralık 2023: Büyükşehir Belediyesi Boğaçayı Köprüsü ile Liman arasındaki 1 kilometrelik alanda 2. Etap Konyaaltı Sahil Projesi adı altında iş makineleri çalışıyor, betonlar dökülüyor, 1. Etapta yaşanıldığı gibi büfe adı altında restoran, kafe, disko platformlar üretecek, sahilin son kalan bir kısmı da paralı hale getirilecek.
Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.