Antalya haber... Prof. Dr. Çetin, son dönemdeki algının aksine, bilimsel ve istatistiksel verilerde genel bir sivrisinek artışı tespit edilmediğini vurguladı. "Her yıl olduğu gibi 2024 ve 2025 Haziran aylarını karşılaştırmalı olarak inceledik.
Bilimsel ve istatistiksel verilerde belirgin bir artış tespit edilmedi" diye konuştu. Ancak Çetin, Asya Kaplan Sivrisineği gibi istilacı türlerde artış gözlemlendiğini ve bu türün, diğer haşere türlerinden farklı üreme alışkanlıkları olduğunu belirtti.
Çetin, vatandaşlardan bu kapları boşaltmalarını ya da düzenli temizlemelerini istedi. Ayrıca, hayvan suluklarının da haftalık olarak boşaltılıp temizlenmesinin hem haşere kontrolü hem de hayvan sağlığı açısından kritik olduğunu dile getirdi.


Belediyenin ilaçladığı alanlar dışında ürüyor!
Prof. Dr. Çetin'in en önemli uyarılarından biri, Asya Kaplan Sivrisineği'nin üreme alanlarıydı. Bu türün, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenli olarak ilaçladığı fosseptik, rögar ve kanalizasyon gibi alanlarda değil, daha çok sitelerde, kuytu alanlarda ve bahçelerde biriken durgun sularda ürediğini ifade etti. Bu bilgi, mücadelenin sadece belediye ekipleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini, vatandaşların da aktif rol almasının hayati önem taşıdığını gösteriyor.
"Su birikintilerine dikkat!"
Prof. Dr. Çetin, Asya Kaplan Sivrisineği'nin yumurtalarının altı ay kuraklığa dayanabildiğine dikkat çekerek, vatandaşlara somut görevler düştüğünü belirtti. Özellikle kova, varil, otomobil lastiği gibi su birikebilecek alanların büyük risk taşıdığını vurguladı.

"Ekiplere destek olunmalı"
Haşereyle mücadele ekiplerinin bazı bölgelerde konutlara erişimde sorunlar yaşadığını belirten Prof. Dr. Çetin, bu durumun etkin ilaçlamayı engellediğini ifade etti. "Yüksek duvarlar, kilitli bahçeler, tel örgüler ve saldırgan köpeklerin bulunduğu alanlara ekipler giremiyor" diyerek, vatandaşları daha duyarlı olmaya ve ilaçlama ekiplerinin görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmeleri için yardımcı olmaya davet etti.