Antalya Haber... Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Elmalı Belediyesi, Şahkulu Sultan Dergahı ve Tekke Köyü Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği iş birliğinde düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Abdal Musa Sultan türbesini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.
Gün boyu süren etkinlikler kapsamında türbe ziyaretleri, semah gösterileri, aşık atışmaları, paneller ve cem ibadetleri gerçekleştirildi. Abdal Musa Sultan Türbesi, ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerle dolup taştı. Anma etkinliklerinin resmi açılışı ise amfi tiyatroda büyük bir katılımla yapıldı. Açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP İl Başkanı Nail Kamacı, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Alevi dernek ve federasyon temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan tören, gülbeng okunması ve semah gösterileriyle devam etti.
"Sizler bizsiniz, bizler siziz"
Açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Abdal Musa'yı anlamak için o dönemin coğrafyasına bakılması gerektiğini vurguladı. Şahin, "Sizler Türkiye Cumhuriyeti'nin asli unsurusunuz, kurucu unsurunuz. Sizler maziden atiye uzak Asya'dan Anadolu'ya kadar Türk kültürünü taşıyan, Türk milletini taşıyan asli unsursunuz. Sizler bizsiniz, bizler siziz" diyerek Alevi-Bektaşi toplumunun ülkedeki yerine vurgu yaptı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, "Biz bu topraklarda Abdal Musa'nın öğretisine sahip çıkarak, adaletle birlikte barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Alevi kardeşlerim, Atatürk'e neden bu kadar bağlı biliyor musunuz? Çünkü Atatürk Anadolu'daki herkese eşit vatandaşlık hakkı verdi. Biz de bu yolda Atatürk'ün izinden giderek, Cumhuriyet'in kurucu değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalacağız. Bu topraklarda adalet ve barışın hakim olmasını sağlayacağız" mesajını verdi.
"Bu kültürün özünde sevgi ve kardeşlik var"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de konuşmasında Abdal Musa Sultan'ın, Hacıbektaş Veliler'in izinden yürüyen, insanı merkeze alan bir yolun öncüsü olduğunu belirtti.
Böcek, "O, sadece bir derviş değil; aynı zamanda toplumu birleştiren, kardeşliği, adaleti, barışı ve eşitliği savunan, büyük bir düşünce insanıdır. Onun öğretileri bugün hala bizlere rehberlik etmekte, ortak yaşam kültürümüzü güçlendirmektedir. Biz bu kültürün bu coğrafyada ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bu kültürün özünde insanlar var, sevgi var, kardeşlik var ve bizler bugün burada evrensel kültürü ve insanlığı tüm dünyaya anlatmak için buradayız. İnancı, kimliği ne olursa olsun bu topraklarda yaşayan her bireyin eşit yurttaş olduğu bilinciyle, bir arada barış içinde yaşayabileceğimiz, halkın, hakkın, hukukun ve adaletin yanında olmaya devam edeceğiz. Bizler aynı sofrada buluşan, aynı gökyüzüne bakıp aynı duaları eden bir halkız" ifadeleriyle birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.
Konuşmaların ardından gece, Fatih Demirhan ve Sevcan Orhan konserleriyle devam etti. Amfi tiyatroyu dolduran binlerce vatandaş, ünlü sanatçı Sevcan Orhan'ın birbirinden güzel türkülerini büyük bir ilgiyle dinledi.
