ANKARA, (DHA)- Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin (GYODER) ‘1’inci Ankara Gayrimenkul Zirvesi’, View Yapı’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. View Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali İmran Bozdoğan, “Gayrimenkule gerçekten bir çarpan etkisi yaratarak daha hızlı çözümler bulunacağı, bu daralmayla birlikte inşaat sektörünün ve gayrimenkul sektörünün de içinde bulunduğu soruları bizzat dinleyerek bunlarında geliştirilmesi ve bertaraf edilmesi noktasında daha hızlı aksiyonlar alınacağına inanıyoruz. O yüzden gayrimenkul zirvesini önemsiyoruz” dedi.

GYODER’in, 25’inci yılını kutladığı bu yılda, sektörün geleceğine ışık tutmak amacıyla 1’inci Ankara Gayrimenkul Zirvesi’, View Yapı’nın ev sahipliğinde bir otelde gerçekleştirdi. ‘Türkiye’de Gayrimenkulün Çarpan Etkisi’ başlığı altında gerçekleştirilen zirvede, sektörün önde gelen isimleri, uzmanları ve düşünce liderleri bir araya geldi. View Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali İmran Bozdoğan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, GYODER tarafından düzenlenen gayrimenkul zirvesine ev yapmaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek, “Ankara'da gayrimenkul odaklı böyle bir zirvenin yapılıyor olması gerçekten önem arz ediyor. Hem iş hayatı, özel sektör hem de kamu birlikteliğiyle gerçekleştirilen bu organizasyon kendi temasında da ifade edildiği gibi gayrimenkul tarafında çarpan etkisi yaratacak, oluşturulacak bir organizasyon olarak değerlendiriyoruz. Biz de ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

‘BÜYÜME ORANININ YÜZDE 6,6’SINI İNŞAAT SEKTÖRÜ OLUŞTURUYOR’

Bozdoğan, sektörde ekonomik ve piyasa şartları sebebiyle bir daralmanın söz konusu olduğunu ifade ederek, “Bu ister istemez gayrimenkul ve inşaat sektörüne de yansıyor ama büyüme oranlarına baktığımızda sektör yine bu oran içerisinde zirve yerini koruyor. Tabii bu süreç içerisinde zaman zaman maliyetlerin yükselmesi sebebiyle zaman zaman alım gücünün düşmesi sebebiyle sektörün olumsuz etkilendiği bir süreç içerisindeyiz ki bu hemen hemen 2023’ün son çeyreğiyle birlikte başlayıp hala devam etmekte olan durum. Bu sektörü de etkiliyor. Doğrudan inşaat sektörünü de etkiliyor veya inşaat sektörünü yatay kesen diğer sektörleri de etkileyebiliyor. Ama sektör bir şekilde kendi sıkıntılarını bertaraf edecek çözümleri de kendi içerisinde geliştiriyor. Bu gelişimlerde sektörün belli seviyede büyüme oranını ve belli seviyede ivmesini korumasına vesile olmuş oluyor. Türkiye'nin son çeyrek yüzyılda büyüme oranı yüzde 5,4. İnşaat sektörü bunun 6,6’sını oluşturuyor. Son açıklanan verilerde de yine aynı şekilde inşaat sektörü büyüme oranının üzerinde seyreden bir oranla büyümeye bu hacmi etki oluşturmuş oluyor” dedi.

‘GAYRİMENKULÜN DEMOKRATİKLEŞTİRİLMESİ VE MENKULLEŞTİRİLMESİ ANLAMINDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ’

View Yapı olarak uzun zamandır hem gayrimenkul yatırımın demokratikleştirilmesi hem de gayrimenkulün menkulleştirilmesi anlamında bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Bozdoğan, şunları söyledi:

“Gayrimenkul yatırım fonları, gayrimenkul yatırım ortaklıkları bunların içerisinde önemli bir yere sahip. Kendi özelimize de kendi projelerimiz özelinde geliştirdiğimiz gayrimenkul yatırım fonuna da sahibiz şu anda. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından geliştirilen proje gayrimenkul yatırım fonları ve Hazine ve Maliye Bakanımızın da gündemine almış olduğu proje gayrimenkul yatırım fonları gerçekten gayrimenkul geliştiriciler ve inşaat sektörü açısından ve diğer bir paydaş olan yatırımcılar açısından ciddi bir öneme sahip. Burada özellikle gayrimenkul ediniminin zorlaştığı, alım gücünün düşmesiyle birlikte gayrimenkulün edinimin zorlaşması biraz daha parçalı satışlara itmişti. Bununla alakalı üreticiler, satıcılar farklı yollar, farklı metotlar uygulamaya

başlamıştı. Artık en azından devlet eliyle, devlet kontrolünde veya ilgili kurumlar mevzuatına tabi bir yapı, sermaye piyasası aracı geliştirilmiş olacak veya gündeme gelmiş olacak. Bu kıymetli sektörde en azından üreticiler tarafından finansman kolaylığı sağlayacak, yatırımcılar tarafından da her bütçeye uygun gayrimenkul yatırımını değerlendirebilecekleri bir araç olarak karşımıza çıkacak önümüzdeki günlerde.”

‘HER BÜTÇEYE UYGUN YATIRIM VAADİ’

Bozdoğan, View Yapı olarak metrekare bazlı satış vaat ettiklerini, her bütçeye uygun yatırım yapmanın mümkün olacağını belirterek, “Aslında bu çıkışımız bizim gayrimenkul yatırım fonu özelinde geliştirdiğimiz bir çalışmaydı. Biraz daha işin iletişim boyutunda kalan bir durum. Alım gücünün düşmesiyle birlikte gayrimenkul ediniminin zorlaşması insanlar artık parçalı olarak arsa sahibi olmaya veya parçalı bir şekilde gayrimenkul yatırım yapmaya gitmişti. Biz de kendi özelimizde projemizde bulunan alışveriş merkezi kısmını metrekare bazlı satış sistemimizle birlikte parçalı bir satış modeliyle yatırımcıya sunmuş olduk. Burada da ciddi bir talepte gördü aslında. Hem şirkete duyulan güven önem arz ediyor hem somut bir projenin varlığı burada önem arz ediyor. Tabii yatırımcıların kendi kaynaklarını mevcut tasarruflarını değerlendirebileceği çok fazla bir yatırım argümanı da kalmadı. Bu da ciddi bir talep oluşturmuş oldu” dedi.

‘SPK BAŞKANIMIZIN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMALAR ÇOK DEĞERLİ’

Bakanlar Yumaklı ve Bolat, gıda fiyatlarını değerlendirdi Bakanlar Yumaklı ve Bolat, gıda fiyatlarını değerlendirdi

Bozdoğan, SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün gayrimenkulü menkulleştirme konusundaki açıklamalarına ilişkin, şunları söyledi:

“Burada gayrimenkul yatırım fonlarını önemli bir enstrüman olarak kendileri de ifade etti. Sayın bakanın açıklamasını destekler nitelikte. Bununla ilgili zaten kurumun mevzuattaki değişikliklerin ve modellerle ilgili uzun zamandır çalışma içerisinde olduğunu biliyoruz. Bizde modele uygun çalışma gelişme noktasında da kendi özelimizde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Önümüzdeki günlerde gayrimenkul yatırım fonunu, gayrimenkulü menkulleştirmesi anlamında çokça duyacağız. Artık buna da aşina olmaya başladık. Gayrimenkul tek başına bir değer olarak değerlendirildiğinde veya tek başına bir gayrimenkul yatırım aracı olarak değerlendirildiğinde belli bir değerleme ölçüsünde değerlenebiliyor ama bunu ondan da çıkarıp bir çarpan etkisi oluşturacak noktada menkulleştirdiğiniz zaman hem fiyat avantajı sağlıyor hem yatırımcı açısından maliyet avantajı sağlıyor hem de daha değerli ve getirisi yüksek hale geliyor. Bununla birlikte yine gayrimenkul yatırım fonu özelinde düzenli kira gelirine bağlı yatırım gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar açısından da bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Tabii finansmana ulaşım zor, finansman maliyeti yüksek. Böyle bir durumda da proje geliştiricilerin fonlar aracılığıyla gayrimenkul yatırım fonları üzerinden finansman sağlama imkanları kolaylaşmış hale geliyor. O sebeple SPK Başkanımızın yapmış olduğu açıklamalar çok çok değerli ve kıymetli.”

‘ANKARA DAHA HIZLI REAKSİYON GÖSTERME KABİLİYETİ VE POTANSİYELİNE SAHİP’

Düzenlenen bu etkinlik ile Ankara’nın gayrimenkulde çarpan etkisini sağlayacak dönüşümün filizleneceği yer olacağına inandıklarını belirten Bozdoğan, “Bu etkinlik hem özel sektör hem de kamuyu bir araya getirmiş oldu. Özel sektör kendi sorunlarını paylaşıyor, kamu buna en azından şahitlik ediyor ve doğrudan dinleme imkânı sunuyor. Yine Ankara kamu tarafındaki gücüyle özel sektörün sorunlarına daha hızlı reaksiyon gösterme kabiliyeti ve potansiyeline sahip. Gayrimenkule burada gerçekten bir çarpan etkisi yaratarak daha hızlı çözümler bulunacağı, bu daralmayla birlikte inşaat sektörünün ve gayrimenkul sektörünün de içinde bulunduğu soruları bizzat dinleyerek belki bizzat şahit olarak bunlarında geliştirilmesi ve bertaraf edilmesi

noktasında daha hızlı aksiyonlar alınacağına inanıyoruz. O yüzden gayrimenkul zirvesini önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)

Kaynak: dha