YAŞANABİLİR ANTALYA İÇİN...

25.05.2015 10:00

Antalya’nın batı ilçelerine hizmet verecek bir havalimanı yapılması konusu, uzun yıllardır konuşuluyor, tartışılıyordu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan Antalya’dan…

Antalya’nın batı ilçelerine hizmet verecek bir havalimanı yapılması konusu, uzun yıllardır konuşuluyor, tartışılıyordu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan Antalya’dan milletvekili adayı olunca, özellikle hava, deniz ve kara ulaşımı ile ilgili seçim vaatleri ve projeler adeta havada uçuyor... Yalnız bu seçimde diğer seçim vaatlerinden farklı olan, verilen sözlerin mesela Demre’ye yapılacak havalimanı gibi bazılarının daha seçim günü gelmeden startının verilmesi.

Bu noktada hakkını yemeyelim Ak Parti Antalya adaylarının lokomotif ismi Eski Bakan Lütfi Elvan’ın çizdiği iş bitirici profil bariz ön plana çıkıyor.

Lütfi Elvan’nın en iddialı seçim vaatleri arasında olan Antalya’ya 3. havalimanı için seçim sonucu bile beklenmeden düğmeye basıldığını görmek bu konudaki kararlılığı gösteriyor. Projenin hayata geçmesi için ilgililerin Demre’ye gelerek yer tespitinde bile bulunduğunu biliyoruz...

Mesela Elvan’ın Alanya ziyaretinde uzun zamandır çözülemeyen Ankara-Gazipaşa uçuşlarını bir talimatla 2 Haziran itibari ile çözmesi üstelik tam da Alanyalıların istediği uçuş saatleriyle bölgede ciddi bir pozitif etki yarattı. Olası bir Ak Parti iktidarında Lütfi Elvan’ın yeniden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olacağını varsayarsak elbette verilen sözlerin takipçisi olmak kolay olur.

Yılda 12 milyonun üzerinde yerli ve yabancı misafir ağırlayan bölgenin doğusuyla batısıyla karadan havadan kolay ulaşıma kavuşması elbette başta turizm olmak üzere bölge ekonomisinin kalkınmasına ciddi katkılar sağlayacaktır.

Kör topal da olsa tüm uçuşlara güç bela açılabilen Gazipaşa Havalimanı’nın Alanya ve çevresine sağladığı katkı asla tartışılmaz. Ancak Antalya’nın doğu ilçeleri ile batı ilçelerinin konumu, nüfusu, ticari hacmi, hatta öncelikli çözüm bekleyen sorunları da aynı değil. Alanya ve çevresi için bir havalimanı zorunluydu. Antalya’ya gelen 12 milyon turistin neredeyse yarısı Alanya ve çevresine gidiyor. Batı ilçelerimizin tamamının nüfusu neredeyse Alanya’ya eşit.

Yetkililer yeni havalimanının Demre’ye yapılmasını öneriyor. Çevresinde Kaş, Finike, Kumluca, Elmalı hatta Fethiye var. Kısa vadede yolcu kapasitesi oldukça düşük kalacaktır. Tıpkı şu anda Burdur-Isparta Havalimanı’nın yaşadığı sıkıntılar yaşanacaktır. Henüz bölge turizm yatırımları açısından bakirdir. Tarımda ise Türkiye’nin üretim merkezidir.

Havalimanı projesiyle birlikte bölgeyi başka tehlikelerin beklediğine dikkat çekmek istiyorum!

Adeta bir açık hava müzesi konumunda olan Demre ve çevresi aynı zamanda doğa harikası koyları, dünyanın en verimli tarım alanları ve ürettiği kaliteli ürünleriyle ön plana çıkıyor. Eğer doğru planlanma yapılmaz ise çok büyük çevre felaketleri yaşanabilir. 

Yazdıklarımı kimse yanlış anlamasın, havalimanı yapılmasın demiyorum, yapılsın ama beraberinde çevreyi ve özellikle tarım alanlarını koruyan radikal kararlar da alınsın diyorum.

Havalimanının devreye girmesi demek inşaat sektörünün gözünü bu bölgeye dikmesi demek. Güzelim kıyılarımızın turizm yatırımına açılması, doğanın inşaata, rant avcılarına teslim olması demek. Türkiye’nin yaş sebze meyve deposu konumundaki Kumluca-Finike ve Demreliler tıpkı diğer kötü örneklerde olduğu gibi portakal bahçelerini, seralarını müteahhitlere vererek rant uğruna büyük imar hataları yapacaktır. Örneğin dünyaca ünlü Finike portakalı birkaç yıl sonra yerini dünyanın en kötü beton yapılarına terk edecektir.

Geçmişten ders almamız lazım. Antalya’nın yıldızlı otellere çarpık binalara ihtiyacı yoktur. Bölgenin çok doğru bir planlama ile doğu tarafında yapılan hataları batı tarafında yapmamak lazım.

Başta Lütfi Elvan olmak üzere bölgenin seçilmiş patronu Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Antalya’yı Ankara’da temsil edecek tüm milletvekillerine bu konuda büyük sorumluluklar düşüyor.

Turizmde başarılı olmak için önce çevreyi, daha sonra bu sektörü besleyen tarım alanlarını mutlaka korumalıyız.

Yollarımız olsun... Otellerimiz de, binalarımız da, elbette havalimanlarımız da olsun...

Ancak yaşanabilir bir dünya için temiz bir çevremiz de olsun. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto