Vücut Geliştirme ve Sağlığa Etkileri

06.06.2017 18:00

Vücut geliştirme ve kas yapma amaçlı spor salonları son yıllarda oldukça çoğaldı. Gençler, ağırlık kaldırma temeline dayanan bu spora, kaslı görünmek için…

Vücut geliştirme ve kas yapma amaçlı spor salonları son yıllarda oldukça çoğaldı. Gençler, ağırlık kaldırma temeline dayanan bu spora, kaslı görünmek için rağbet ediyor. Genç bayanlar da kaslı gençleri daha çekici buluyor. Reklamlar, diziler, dergiler kaslı erkekleri sergiliyor.

Kültürlü, okuyan efendi bir genç, kasları zayıf diye beğenilmiyor. Gelişmiş beyin insana özel, kas ise çoğu canlıda var. Şekilcilik ve dıştan görünen, günümüz gençleri için seçilimde daha ön planda yer alıyor. Haftanın 4-5 gününü salonlarda ağırlık kaldırarak geçiren gençlerde, kaslar şişip geliştikçe özgüven tavan yapıyor. Plajlarda kasların teşhiri, sokaklarda atlet gibi dar tişörtlerle gezerek havalar atmak, o kadar ağırlığı kaldırmaya değiyor gibi görünebilir. 

Peki kaslar iyi güzel de, bu kaslara sahip olayım derken vücudun içinde neler oluyor, biraz o kısma bakalım. Belki şekli bırakıp beyni geliştirmek için birşeyler okumaya başlarız. Ya da koşmak, atletizm, yüzmek gibi daha sağlıklı sporlara meylederiz. Paralı salonlarda kaldırdıkları ağırlığı bu gençler inşaatlarda veya hamallıkta kaldırsalar üste para kazanırlar. Hem de anlatacağım gibi sağlıkları bozulmaz.

Kas yapmak için, ağırlık kaldırmanın yanında yüksek oranlarda protein, kreatin denen bir amino asit ve anabolizan denilen ilaçlar iğneler almak gerekiyor. Bu iş sadece ağırlıkla olsa hamallar ve inşaat ameleleri kas geliştirme şampiyonu olurdu. Salonlara giden bu gençler kısa zamanda sonuç almak isterler. Plaj zamanına kadar kaslar gelişmelidir ki havamız olsun. Halbuki doğal yollarla kasları şekle sokmak şişkin kas yapmaz ve yıllar alır. Salonlarda resimleri asılı epey kaslı adamların ise hepsi hormonludur. Resimlerdeki hayvani kaslı adamların mayolarının içi boştur, oraya dikkatli bakın, anlatacağım. 

Vücut geliştirme yani kas yapma şampiyonlarının tamamı ilaçlıdır. Yarışma öncesi testte ilaç-doping  çıkmasın diye önceden ilacı keserler veya silici kullanırlar. Sporu ve ilaçları bıraktıktan birkaç ay sonra balon gibi sönerler, çünkü şişkin kaslar hormonlu ve yapaydır. Salonların hemen hepsi,  bu hevesli gençlere protein tozları, glutamin, kreatin ve anabolik hap ve iğnelerden önerir, yüksek fiyatla satar veya sağlarlar. Gençler bunların faydalarına çabuk kanarlar ve hocaları da bunların şart olduğunu anlatırlar.

Yüksek miktarda protein tozları veya solusyonları ve kreatin, aylarca kullanımda böbreklerde hasar yapar. Böbrek fonksiyonları bozulan nice kaslı gence bunları kesin demişimdir. Özellikle kreatin tozu böbreğe zarar verir. Bir insan günde yüz gram proteine ihtiyaç duyar. Kas yapanlar ise bunun iki katını bir öğünde alır, günde ise 6-7 kat fazla protein alırlar, vücut proteinlerin bir kısmını kasta toplar ama çoğu böbrekten atılır ve atılırken böbreğe hasar verir. Kreatin tozu ve aşırı protein alımının böbreğe zararı ispatlanmıştır. 

Eğer illa kas yapacağım diyorsanız tamamen doğal beslenin, aşırı et yemeyin, dengeli ve normal yiyin, on yumurta ve iki litre süt içmeyin vücudunuz boşuna yağlanır, zarar görür. Kasın gelişimi siz tamamen günlük normal insan gibi yerseniz yeterli olur ve zamana bağlıdır, böylece daha sağlıklı ve kalıcı kas olur, hava atacak kadar şişkin kaslar doğal yolla asla olmaz ama sağlıklı şeklini zamanla alır. Diğer türlü böbreklerinizi kaybederseniz kasın ne anlamı kalır?

Bir diğer uyarı, sakın ama sakın anabolizan yani kas yapıcı hormon almayın. Bunlar zaten yasal değildir, kaçak yolla ülkeye sokulup salonlarda satılıyorlar. Bu hormonlar birkaç ayda sizi acayip şişkin ve kaslı yapar, kısa yoldan sonuç verir ve o yüzden cazip gelir. Fakat iki önemli sonucu vardır, karaciğerde ciddi hasarlanma, hatta karaciğer tümörü ve prostat kanseri yaparlar, kas yapayım diye göz çıkaran, bu nedenle ölen çok adam vardır. 

Yıllarca şekli koruyayım diye bunları kullananlar mutlaka zararını görür. Çünkü bu hormonlar kas içinde su ve tuz tutar ve kası şişirir, hormonu bıraktıkları anda kasları söner. Bu yüzden bunlar bağımlılık yapar ve devam edenleri ellili yaşlarda öldürürler. Bu hormonları alanların erkekliği de biter. Erkeklik organları ve yumurtalar küçülür. Mayoyu hatırlayın. Dıştan bakıp kaslara hayran olan bir bayan için bu adamlar tam bir hayalkırıklığıdır. Çöp gibi ince bir adam, bu hormonlu adama havada karada nal toplatır. 

İşte böyle gençler, ağırlık kaldırmanın bel fıtığına, sakatlanma ve kas yırtıklarına girmedim bile. Tavsiyem şu ki, hafif-orta ağırlıklar, normal beslenme ve sabırla düzgün bir fiziğe sağlığınızı bozmadan 3-5 yılda kavuşursunuz. Hiçbir ek protein, kreatin, glutamin vs. almayın, yediklerinizde hepsi var, günde 100 gram proteini zaten yediklerinizle her gün alırsınız. 

Spor günleri 2-3 litre su için. Boyalı spor içecekleri almayın, hele enerji içeceği hiç almayın, içerdikleri yüksek kafein çarpıntı yapar ve kalp ritminizi bozabilir. Ve sakın ha sakın, salonlarda duvarlara asılan o resimlerdeki tiplere özenmeyin, hormon ilacı ve iğne kullanmayın, genç yaşta erkekliğiniz gider, hatta kısırlık bile kaçınılmaz olur. 

Şişkin kollar, geniş omuzlar, gelişmiş göğüs kasları, baklava karınlar dıştan sizin idealiniz olabilir ve bayanların hoşuna gidebilir, ama belden aşağısı bitik bu hormonlu görüntünün sonu her iki cins için de hüsrandır, böbreği, karaciğeri, prostatı, belinizi ve genç yaşta erkekliğinizi bozmayın, bırakın her şey doğal yolla olsun.

Göldeki suya bakıp kendi görüntüsüne aşık olan Narsistos gibi suya atlayıp boğulmak, kaslı vücudunu kendine hayranlıkla aynada seyreden adamın narsizmine aynı kaderi hatırlatmalıdır...

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto