Ölüm Tuzağı Bonzai

11.08.2014 07:11

Uyuşturucu madde kullanımı her boyutu ile toplumun birçok kesimini etkileyen çok ciddi bir sorundur. Ülkemiz de, tüm gelişmekte olan ülkeler gibi bu sorunla karşı karşıyadır. Yapılan çalışmalar ve medyada çıkan haberler gösteriyor ki uyuşturucu madde kullanımı giderek artmakta, sosyal yaşamı olumsuz etkilemekte, özellikle genç yaş grubunu tehdit etmektedir.

Uyuşturucu madde kullanımı ile ilgili en etkin ve başarılı mücadele yöntemi koruyucu önlemlerin alınmasıdır. Bağımlılık, ortaya çıktıktan ve boyutu ilerledikten sonra tespit edilirse tedavisi çok zordur. Çünkü beyin işlevlerini doğrudan etkilediğinden kalıcı olarak ruhsal, bedensel ve davranışsal bozukluklar yaratır. Aynı zamanda kullanıcı karşı koyulamaz biçimde maddeye ihtiyaç hissettiğinden tüm değerlerini feda edebilecek konuma gelir. Bu nedenle bu sorunun ortaya çıkmasının önlenmesi ve erken teşhisi önem arzetmektedir. Bu konu ile ilgili yakın ilişkisi olan başta anne-babalar olmak üzere eğitimcilere, sağlık görevlilerine, polise, medyaya, kısaca herkese görev ve sorumluluk düşmektedir.

Yapılan çalışmalar; Özellikle gençlerin ”aile içi iletişim eksikliği”, ”kişilik bozuklukları”, ”kötü arkadaş çevresi”, ”sorunlardan kaçış”, ”merak ve ekonomik zorluklar” gibi nedenlerle uyuşturucu maddelere yöneldiklerini ortaya koymuştur.

Dünyada ve Türkiye’de uyuşturucu denilince, afyon, morfin, eroin gibi depresanlar, kokain amfetaminler (captagon, extacy) gibi uyarıcılar ve hint kenevirinden elde edilen esrar akla gelirdi. Son zamanlarda adı sanı önceden pek bilinmeyen bir uyuşturucu maddeden söz edilmektedir.

Bonzai (sentetik cannabinoid) denilen bu uyuşturucu nedir?

Bon (tabak), sai(ağaç) kelimelerinden oluşan “Bonsai” kelimesi, tabak ya da taş üzerinde yetiştirilen minyatürize edilmiş ağaçları ifade etmektedir. Türkçeye bonzai olarak geçmiştir. Bonzainin hangi maddelerden yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte, büyük bir ihtimalle sentetik bir maddedir. İçinde bulunan ve rakamlarla ifade edilen bileşikleri formülize edilmeye çalışılmaktadır. Sentetik olarak üretilen bu madde, bonzai ağacının üzerine sıkılıp, bitkisel görüntüsü verilerek ticari amaçla piyasaya sürülmektedir. Ayrıca bazı bitkilerin kurutulmuş yapraklarına emdirilmek suretiyle de yapıldığı bilinmektedir.

Birçok çeşidi bulunan bonzai, günümüzün en tehlikeli uyuşturucu maddeleri arasındadır. Kullanılması halinde terleme, kalp atışı anormalliği, mide bulanması, göğüs ağrısı, ağız kuruluğu ve “ölüm tribi”ne (Badtrip) neden olmaktadır. Ölüm tribine giren kişi, bir anda korkuya kapılmakta, dünyadan başka bir yere gidiş halüsinasyonları görmekte, öldüğünü yahut öleceğini düşünmektedir.

Bu durumda kalp krizi geçirerek ölme riski oldukça yüksektir. Bonzai kullananlarda sıklıkla psikolojik rahatsızlıkların başladığı görülmüştür. Bunların başına da “panik atak” gelmektedir. İçerisinde birçok kimyasal karışımı barındıran bonzainin kanda tamamen çıkması çok zordur, tam olarak bilinmemekle birlikte bu sürenin 1 ila 3 ay olduğu tahmin edilmektedir. Bonzai maddesinin ilk olarak 2004 yılında Almanya ve İspanya , hemen sonrasında Rusya ve Avustralya’da kullanıldığı bilinmektedir. Çok hızlı bir şekilde, birçok ülkede ismi duyulan bonzai, daha çok “merak” saiki ile denenmeye başlanmış ve kullanıcı sayısı giderek artmıştır.

Uyuşturucu etkilerinden dolayı birçok ülkede yasaklanan bonzai için kendisi de sentetik üreten Prof. John W.Huffman şöyle diyor: ”Bunu kullanan kişiler aptaldır! Ne gibi etkiler olacağını kimse bilemez!” 2012 yılında aktris Demi Moore bu uyuşturucuyu kullandığı ve kriz geçirdiği için hastaneye kaldırılmıştır. Polisi arayan görgü tanığı Demi Moore’un içtiği otun kokusunun olmadığını bildirmiştir. Bonzai yasal bir bitki olduğu için yetiştirilmesini engelleyen bir kanun yoktur. Ayrıca marijuana gibi ağır kokusu olmadığından yakalanması da güçtür. Bu maddeler esrar etkisi vermesi nedeniyle sentetik esrar olarak kullanım alanı bulmaktadır.

Son günlerde bazı basın organlarında sık sık bonzai isminin geçtiğini görüyoruz. Bu maddenin, polis kayıtlarına göre diğer uyuşturucular kadar kullanımının yoğun olmadığı, giderek artış olduğu görülmektedir. Polis yetkilileri, birçok uyuşturucu olaylarının ya da uyuşturucu kaynaklı ölümlerin popüler olması nedeniyle bonzai ile ilişkilendirildiğini, sürekli bonzaiden söz edilmesinin, diğer uyuşturucular kadar zararlı olmadığı, bitkisel olduğu gibi yanlış bir algı yaratabileceğini ifade etmektedir.

Burada özellikle gençlere seslenmek istiyorum. Eğer canınızı ve ailenizi seviyorsanız keyif ve mutluluk yerine mutsuzluk getirecek, gencecik bedeninizde tedirginlik ve uyuşukluk yaratarak sizi toplumdan uzak tutacaktır. Aslında Bonzai ne uyarıcı ne depresan ne de sakinleştiricidir. Tek kelime ile tanımlarsak etkili bir zehirdir. Bonzai ağacını kullanarak ve üzerine kimyasallar sıkılarak üretilen bu uyuşturucunun sentetik olduğunu unutmayın. Bonzai denilen bu “ölüm tuzağı”nın ismini ve zararlarını bilin, daha sonra da ismini hiç duymamış gibi hayatınızdan çıkarın.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları