GÖRME ENGELLİLER İLK KEZ TEK BAŞINA OY KULLANACAK

13.04.2017 09:00

“16 Nisan seçimlerinde görme engelli vatandaş tek başına oy kullanacak” desem ne dersiniz? 

Değerli Okurlar,

 Bu yazı beni sizlerle buluşturan ilk yazım olacak. Bu nedenle heyecanımı kelimelere döksem, anlatmam mümkün değil.

Sizlerle her hafta pazartesi günleri buluşacağız. Amacımız engelli olan her bireyin sesi olmak, onların duygularına tercüman olmak olacak.

Benim görme engelli bir birey olarak istediğim,   sadece görme engellilerin  değil,  yazılarımda tüm engel gruplarının yaşayışlarına,  toplumda karşılaştıkları enteresan tutumlardan tutun da  bürokratik engellere kadar her soruna sizlerle birlikte bir bakış açısı geliştirmeye çalışmak…   Zira bana göre engellinin grubu olmaz. Engelli toplumda aynı pozitif ayrımcılığa sahip olan, hemen hemen aynı noktalardan muzdarip olan bir birey maalesef…

Bu gazetede engellilerin sesi olma fırsatını bana sunan Mygazete’nin değerli sahibi Sn. Mevlüt Yeni’ye ve kıymetli eşleri Sn. Hanife Yeni’ye teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

İlk yazımı bugün (Perşembe günü)  yayımlamak istedim zira seçim zamanı geçmeden bir müjdeyle seslenmek istedim sizlere.

Hepimizin malumu önümüzde heyecanla beklenen ve 16 Nisan’da yapılacak olan bir referandum var. Her vatandaş görevi gereği oyunu kullanmak için sandığa gidecek. Biz görme engelliler de seçim yasasının öngördüğü şekilde oylarımızı bir yakınlarımız vasıtasıyla kullanıyorduk bugüne dek.

Fakat iki hafta önce enteresan bir gelişme yaşandı. İstanbul’da faaliyet gösteren Engelsiz Erişim Derneği başkanı Sn. DR. Engin YILMAZ ve girişimci ekibi, dağıtılacak oy pusulasına uygun bir şablon geliştirdi.

Geliştirdikleri şablonu Yüksek Seçim Kurulu’na bir dilekçeyle sundular ve Yüksek Seçim Kurulu üyeleri  hazırlanan şablonu  görme engellilerin kullanmasında yasal bir sakınca görmediler.

 Peki Bu Şablon Nasıl?

Herhangi bir telif gerektirmediği için görselini  sizlerle paylaşmak istedim. Şablon kartondan üretilmiş. İçine oy pusulasını yerleştiriyorsunuz. Yerleştirilen pusulada hangi tarafın “evet”, hangi tarafın hayır olduğunu tüm sandık kurulu üyeleri önünde sorarak teyit ediyorsunuz. Daha sonra sandığa girerek şablonun bölmelerle ayrılmış olan, istediğiniz  kısmına mührü dikkatli bir şekilde bastıktan sonra katlamadan zarfa yerleştiriyorsunuz.

Böylece geriye özgürce kullandığınız oyunuzun zarfını sandığa atmak kalıyor.

Engelsiz Erişim Derneği yönetici ve üyeleri bu şablondan beş bin adet üreterek sosyal sorumluluk bilinciyle Türkiye’nin birçok noktasına ücretsiz olarak ulaştırdılar. Böylece Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza attılar.

Bizler de Antalya’da Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği olarak 30 adet şablon istedik. Şuanda elimize ulaştı. Heyecanla üç  gün sonra yapılacak seçimleri beklemeye başladık.  

Etrafında hiç görmeyen veya görmekte güçlük yaşayan,  Antalya’da ikâmet eden okurlarımız varsa onlara  bu oy şablonundan  ulaştırmaktan mutluluk duyacağımı da bilmenizi isterim.

Bana [email protected] adresimden mail yoluyla ulaşmaları yeterli olacak.

Bugüne kadar bize bir hayal gibi gelen tek başına oy kullanabilmek ülkemizde gerçekleşmek üzere…

O halde büyük şair Yahya Kemal’in de dediği gibi inanmak lazım ki,

 “İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.”

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları