Fason Dostlar

27.04.2015 05:21

Fason, gerçek anlamı itibarı ile üretici firmadan anlaşma üzerine toplu ürün sipariş ederek, ürünlere gerçek üretici adını değil de sipariş verenin adının yazdırılmasıdır. Ancak Fason kavramı; argoda boş ve gereksiz, halk arasında ise sahte ürünler anlamında kullanılır. Günümüzde de “fason dostluklar” tabiri çok sık kullanılan kavramlardan birisi haline gelmiştir.

Dostluk, kişisel çıkar ilişkileri üzerine kurulan bir ilişki değildir. Çünkü içerisinde sevgi ve sadakat vardır. Zevkleri ve düşünceleri uyuşmuş, sevinçte ve üzüntüde bir araya gelebilen, birbirleriyle zaman mefhumu olmadan dertleşen insanlar dost olabilir.

En gizli sırlarını paylaştığın, ihtiyaç duyduğunda yanında olan, seni gördüğünde gözleri parlayan, alkışlandığın dönemlerden ziyade, yalnızlaştırıldığın anlarda seni savunan dostların olması hayatı güzelleştirir ve anlamlı hale getirir.

Benden söylemesi. “Dost acı söyler.” Çıkara dayanmayan dostluklar, mezara kadar gider. Fason dostluklar ise, pazara kadardır. Mevki ve makam sahibi olunduğu için dost gibi görünen kişiler, salkım söğüt gibi, rüzgâr nerede eserse oraya doğru eğilir. Dikkat ederseniz, güç odaklarının çevresinde her dönem aynı tiplere rastlarsınız. “Öküz öldü ortaklık bozuldu” misali, güç elden gidince herkes yoluna gider.

Günümüzde gerçek dostlar ve dostluklar yozlaşmış durumda. Kalabalıklar arasında insan yalnızlaşıyor. İnsanların etrafında; riya perdesi arkasına saklanan, yapmacık ve nezaketsiz, gösteriş budalası, yağcı ve dalkavuk olanlar pirim yapıyor. Dürüst ve samimiyetle, manevi sorumluluk altında, insanların yüzüne karşı hata ve noksanları söylerseniz vay halinize…

Gerçek dostları ve çıkarları için dost görünenleri bilmek; öngörüdür, fazilettir.
Kabul edilen bir yanlışlık, kazanılan bir zaferdir.” Dostların tenkit ve temennileri, yerinde ikazları, ağır gelmemelidir. Başarılı her insanı, rehavet ve zafer sarhoşluğu yıkar. Her şey gelip geçicidir.

Erdemli insan; inandığı değerler için duruşunu bozmayan ve dostluğunu sadakatle şekillendirendir. Gerekirse dost ajandanızı yeniden şekillendirin ve fason dostlarınızı içiniz acısa da söküp atın…

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları