DEPREM YOKLUYOR, FARKINDA MISINIZ?

04.06.2015 10:00

“Biz dediydik, biz yazdıydık” demek istemiyoruz ama şunu açıkça demeliyiz ki deprem uzunca bir zamandır Antalya ve çevresini sıkı bir şekilde yokluyor.…

“Biz dediydik, biz yazdıydık” demek istemiyoruz ama şunu açıkça demeliyiz ki deprem uzunca bir zamandır Antalya ve çevresini sıkı bir şekilde yokluyor.

Mygazete.com olarak,  Yaradan korusun, olası bir depremde Antalya halkının ne yapması gerektiğini sorduk,  soruşturduk.  Topladığımız neticeleri de yayınladık.

Daha önceleri deprem tecrübesi yaşamış insanlar,  evet ne yapacaklarını az çok biliyor ama benim konuştuğum,  depremden uzak olanların sıkı bir eğitimden geçirilmesi şart.

17 Ağustos 99 depreminden önce Antalya’da yapılmış olan kaç tane bina varsa olası büyük bir depremde ayakta kalacağını düşünmüyorum.

Amacım insanlara korku salmak, durup dururken infial yaratmak, kötü haber tellallığı yapmak filan değil.  Vurdumduymaz anlayışı uyandırmak,  başımıza büyük bir felaket gelmeden tedbir alınmasını sağlamak…

Arkadaşlarımızın yaptığı araştırmaya göre, son 5 yılda Antalya ve çevresini doğrudan etkileyen 10’larca deprem olmuş. 

Bu depremlerin en büyüğü ise 6,0 büyüklüğünde idi. En son 10 Temmuz’da 4,0 ile sallanan Antalya yine geçtiğimiz ay içinde 5.2 büyüklüğünde yeni bir depremle sarsıldı. Bölge halkı yaşanan bu depremlerden dolayı ne yapacağını bilmediği için çok tedirgin yaşıyor. Her deprem anında ve sonrasında herkes birbirini arıyor, acaba arkası gelecek mi gelmeyecek mi sorusunun cevabını verecek birilerini bulmaya çalışıyor.

Antalya’nın birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali İhsan Tosun, “Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yer alan Antalya’da yaşanan bu depremler son derece doğaldır. Antalya, Fethiye-Burdur, Kıbrıs ve Aksu fay bölgelerinin arasında yer almaktadır. Buradaki fay zonları da belli bir miktar enerji yükledikten sonra patlamaktadır. Bu patlamalar sonucunda Antalya ve çevresinde depremler meydana gelmektedir” diyor.

(Konuyla ilgili haberin linki: http://www.mygazete.com/icerik_detay.php?kategori=guncel&url=olasi-bir-depremde-ne-yapmalisiniz)

Benim asıl sorgulamak ve sormak istediğim şudur:

Antalya’da kamu binalarının depreme dayanıklılığı konusunda bir araştırma yapıldığını biliyoruz; buna dayanarak gerekli tedbirler alındı mı?

Kamu binalarında yapılan çalışma özel konutlar da yapıldı mı?

Hala Antalya’da yan yatmış binalar var ve içinde insan yaşıyor olduğuna göre acaba kaç binamız depreme dayanıklıdır veya risklidir bilen eden var mı?

Özellikle 99 depremlerinden önce yapılan binalarla ilgili uzmanların bir araştırması var mı?

Deprem olduğunda vatandaş nereye başvuracak, ne yapacak; bu konuda ilgili kurumlar ne gibi çalışmalar yapar?

Akdeniz Üniversitesi’ni de deprem konusunda duyarsız ve yetersiz görüyoruz.

Muhabir arkadaşlarımız deprem konusunda bilimsel bazı veriler almak istediğinde bile muhatap bulmakta bir hayli zorlandık. Dolayısıyla bilim dünyası da bu konuda bir şeyler yapıyor olmalı. Yaptıkları varsa da kapalı devre olmaktan çıkmalı, çalışmalarını kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.

Kısacası deprem konusu Antalya’da ciddi ciddi konuşulmalıdır.

Bir gün bu yazılar, uyarılar tozlu raflardan çıkarıldığında “filanca kişi bir zamanlar uyarmıştı, yazmıştı” gibi geçmiş zaman olur ki türünden yaşanacak ahlar-vah’ların hiçbir işe yaramadığını görürüz.

Biz medya olarak kamusal sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz, şimdi asıl sorumlu olanları deprem konusunda bir kez daha göreve davet ediyoruz. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto