Antalya haber...  Alanya’daki ilk şok, Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi emekli öğretim üyesi ve Su Enstitüsü kurucusu, sulak alanlar ve sulak alanların korunması üzerine çok sayıda çalışması bulunan Limnolog Doç. Dr. Erol Kesici’nin, ‘Tropik meyve üretiminin yer altı su kaynaklarını yok ettiği’ yönündeki açıklamasıyla oluştu. Doç. Dr. Kesici’nın açıklamasını eleştiren Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Bizim cahilliğimiz onların profesörlüğüne on basar” dedi. [caption id="attachment_284146" align="alignnone" width="351"] Limnolog Doç. Dr. Erol Kesici[/caption]

DERİN SONDAJ KUYULARI AÇILIYOR

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, muz başta olmak üzere mango, avokado, ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için derin sondaj kuyularının açıldığı, yer altı su kaynaklarının yok edildiğini belirterek, "Kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bitkileri dikenler, ülkemizi ve geleceği düşünmelidir" dedi. Kesici şöyle devam etti: “Mango, tropikal iklim bitkisi. Tropikal iklim de bol yağışlı ve sıcak bir iklim kuşağıdır. Köppen İklim Sınıflandırması’na göre; yılın 12 ayı boyunca 18 derece altında sıcaklık gerçekleşmez. Bu özellikteki iklimde yetişir ve çok su ister. Hırsın bu kadarı fazla. Suyu ve geleceği düşünüyorsak, mango ve benzeri tropikal bitkileri dikmemeliyiz” dedi.

5 LİRAYA LİMON MU EKELİM?

Kesici’nin açıklamaları Alanya’da tartışmalara neden oldu. Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Kesici’nin açıklamalarına sert tepki gösterdi. Sevilgen, “Bizim ülkemizde herkes her şeyi biliyor. Her şey hakkında yorum yapıyorlar. Biz tropikal meyve üretimine geçmek için mücadele veriyoruz. Örneğin avokadonun barındırdığı vitaminleri hepimiz biliyoruz. Şimdi bunları kapatalım mı? Benim köylüm burada 5 TL’ye limon mu eksin? Limonu da yetiştirmek zorundayız. Tropikal ürünleri de yetiştirmemiz lazım. ‘Mangoyu, ejder meyvesini kesinlikle ekmesinler’ diyorlar. Her bitki yıllık baz alındığı zaman birbirine yakın bir su tüketimi oluyor. Portakal, limon ve mandalina ekiyoruz. Onları da yazın suluyoruz. Ne yapalım, her şeyi söküp bina mı dikelim?” dedi.

İNŞAAT ALANI YAPILACAĞINA TARIM ALANI AÇILSIN

Sevilgen şöyle devam etti: “Burada en doğru söylenmesi gereken şey ‘Özel tropikal alan oluşturulmalı ve inşaat alanı yapılmamalı’ olmalıdır. Alanya, Gazipaşa, Anamur bölgelerini binayla betonla kapatmayacaksın. Bu mu hoşunuza gidiyor? Bizim büyük tahsilimiz yok ama direkt arazideyiz, sahadayız ve tarımla uğraşıyoruz. Emeği görüyoruz. Sonra biri profesörüm diye çıkıp açıklama yapıyor. Bizim cahilliğimiz onların profesörlüğüne on basar” diyerek tepkisini dile getirdi.

GAZİPAŞADA MUZ BAHÇELERİ VİLLA OLDU

Yakın dönemde, 100 bin ton muz üretiminin gerçekleştiği Gazipaşa ilçesinde yaşanan su sıkıntısı nedeniyle muz bahçelerinin sökülmeye başlandığı ve yerlerine villaların inşa edildiği gözlenmişti.

HASTANE İÇİN AYRILAN ARAZİ SATIŞA ÇIKTI

İkinci şok ise Alanya'nın Mahmutlar Mahallesi'nde yaşandı. Engelliler Hastanesi için hazineye devredilen arsa 700 milyon liranın üzerinde bir fiyatla satışa çıkarıldı. Alanya Mahmutlar Mahallesi’nde bulunan 110 bin 954 metrekare genişliğindeki arsa Alanya Belediyesi eski Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Eski Mahmutlar Belediyesi Başkanı Ali Çelik döneminde engelli vatandaşların hizmet alacağı bir hastane yapımı için hazineye devredilmişti. Ancak sözkonusu arazi hastane alanından çıkarıldı.

“MEMLEKET SATILIYOR”

Gündem Alanya’nın haberine göre, bu duruma tepki gösteren Mahmutlar Koruma ve Yaşatma Derneği (MAHKOD) Başkanı Mesut İlhan kendi sosyal medyasından “memleket satılıyor yöneticiler seyrediyor” paylaşımında bulundu. İlhan “Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve Mahmutlar Belediye başkanı Ali Çelik’in döneminde Engelliler Hastanesi yapılması için Hazineden tahsis edilen Mahmutlar Kılıçaslan İlkokulu yanındaki 858 nolu ada, 110,954 metre kare arsa Hastane alanından çıkartılarak ihaleye çıktı. Merekaresi 7000 bin liradan satışa çıkartılacak arsanın başlangıç bedeli 776. 678.770 bin liradan başlayacak. Burda esas mesele bu memleketin şu anki sahipleri nerde? Bu satışa niye engel olmuyorlar. Merkezdeki Hastane yeri gibi buradaki Sağlık Turizm alanı damı ranta kurban gidecek. Sahipsiz Mahmutların malları son 10 yılda olduğu gibi yine mi talan edilecek” dedi.

ARAZİYİ SATIŞA ÇIKARTAN EMLAK MÜZAYEDE KİME BAĞLI?

EMLAK MÜZAYEDE: Emlak Yönetim Hizmetleri, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Türkiye genelinde inşa ettiği gayrimenkullerin yönetim hizmetini yerine getirmek üzere 2009 yılında TOKİ'nin bir alt iştiraki olarak kurulmuştur. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.