Türkiye’nin turizm şehri Antalya, 100 yıllık hayali olan yüksek hızlı trene yakın zamanda kavuşuyor. Müjdeyi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu verdi. Bakan Uraloğlu, İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın, ilindeki “otoyol ve demir yolu projeleri” ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

ALANYA’YA KADAR KESİNTİSİZ ULAŞIM

Antalya’nın kuzeyinden Alanya ilçesine kadar kesintisiz ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla; Antalya Kuzey Çevre Yolu ve devamında bulunan devlet yoluna ait 12 kilometrelik kesimin üç şeritli ve kavşakları farklı seviyeli hale getirileceğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, “Serik ilçesinde otoyol güzergahı ile bütünleştirildi. Bu proje güzergahının devamı olan Konaklı ile Gazipaşa arasında ise otoyol ön proje çalışmalarına başlandı” dedi.

[caption id="attachment_736567" align="alignnone" width="640"] İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya[/caption]

200 KİLOMETRE HIZINDA

Antalya’nın hızlı demir yolu ağına bağlanması amacıyla; 425 kilometrelik Eskişehir-Kütahya- Afyonkarahisar-Isparta/Burdur- Antalya ve 541 kilometrelik Kayseri-Aksaray-Konya- Seydişehir-Antalya kesimlerinde, 200 km/saat tasarım hızına uygun olarak hızlı tren demir yolu projelerinin planlandığını aktaran Bakan Uraloğlu, “Tüm kesimlerde etüt proje çalışmaları tamamlandı” ifadesini kullandı.

Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu
[caption id="attachment_736568" align="alignnone" width="640"] Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu[/caption]

4 YIL İÇİNDE BİTİRİLECEK

Osmanlı’nın son dönemlerinden bu yana hep gündemde olan Antalya’ya demir yolu ulaşımının sağlanması düşüncesi ve projesi, 100 yıla yakın bir süredir bir türlü gerçekleşemedi. Projenin hayata geçirilmesi için Cumhuriyet’in 10. yılı olan 1933’te kanun çıkarıldı ve ödenek ayrıldı. 1 Nisan 1933 tarihinde TBMM’de kabul edilen kanun kapsamında 324 kilometrelik Afyonkarahisar- Antalya Demir Yolu Hattı'nın inşası için 25 milyon lira ödenek ayrıldı, projenin 4 yıl içinde bitirilmesi planlandı.

ANTALYA HATTI YARIM KALDI

Projenin Burdur’a kadar olan kısmı tamamlanırken, ödenek yetersizliği ve daha sonra patlak veren 2. Dünya Savaşı’nın neden olduğu koşullarda Antalya hattı yarım kaldı. Bakan Uraloğlu’nun müjdesini verdiği Antalya’yı Eskişehir’e bağlayacak olan yeni hızlı tren hattı, Ankara ve İstanbul ile yapımı devam eden İzmir bağlantılı hızlı tren hatlarının da bir parçası olacak. Projenin tamamlanmasıyla İstanbul’dan Antalya’ya 4 saat 45 dakikada hızlı trenle ulaşılabilecek.

TRAFİĞİ BÜYÜK ORANDA AZALTTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankaralıların 12 Nisan 2018'de hizmet vermeye başlayan Başkentray'ın konforunu çok sevdiğini belirterek, "Başkentray'ı her gün 60 bin yolcu kullanıyor" bilgisini verdi. Uraloğlu, Başkentray'ın hizmete alınmasının 6'ncı yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamadıa, Ankara'nın kent içi ulaşımının önemli parçalarından Başkentray'ın bugüne kadar 89 milyon yolcuya hizmet verdiğini belirtti. Son 22 yılda Ankara için durmadan çalıştıklarını vurgulayan Uraloğlu, "Ankara'nın 23,1 kilometrelik raylı sistem hattını 80,5 kilometre uzatarak 103,6 kilometreye çıkardık. Ulaşım ve iletişim altyapısına 601 milyar 510 milyon lira yatırım gerçekleştirdik" ifadesini kullandı. Uraloğlu, Başkentray ile Eskişehir ve İstanbul yollarındaki trafiğin büyük oranda azaldığına dikkati çekti.

İŞTE VEKİL KAYA'NIN O SORU ÖNERGESİ

Antalya İYİ Parti Milletvekili Aykut Kaya, soru önergesinde şu cümlelere vermişti; “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının bütçesini direkt etkileyen ihalelerin şeffaf, adil, rekabetçi ve toplumsal faydayı gözeterek yapılıp yapılmadığını tartışmamız gerekir” diyerek sözlerine başlayan Kaya, “biz İYİ Parti olarak birçok kez dile getirdik; biz projelere karşı değiliz, biz ranta karşıyız. Ülkemiz için en güzel yollar yapılsın, köprüler yapılsın, yeter ki doğru maliyette ve gerçek ihtiyaçlara göre yapılsın. Bir projenin başarılı olabilmesi için etkin ve verimli olması gerekir. Etkinlik nedir? Projeyi doğru zamanda bitirmektir. Verimlilik nedir? Doğru kaynaklarla bu projeyi bitirmektir. Bugüne kadar yaptığınız birçok projede verimlilik konusunda sınıfta kaldınız.” ifadelerini kullandı.

ANTALYA-ALANYA OTOYOLU DEĞİL, SERİK-ALANYA OTOYOLU

Geçtiğimiz günlerde ihalesi sonuçlanan Antalya-Alanya Otoyol Projesi hakkında da düşüncelerini paylaşan Kaya, “Antalya Milletvekili olarak, biz bu projenin ihalesinin sonuçlanıp, uygulanmasını dört gözle beklemekteydik, yalnız bizim beklentimiz Antalya'dan başlayıp Gazipaşa'ya kadar giden bir otoyol projesiydi. Fakat açıklanan otoyol projesine baktığımız zaman, projenin Serik'ten başlayıp Alanya'nın Konaklı mahallesinde bitirildiğini görüyoruz. Sayın Bakanım, bunun ismini Antalya-Alanya otoyol projesi değil, Serik-Alanya otoyol projesi olarak lütfen güncelleyin. Serik'ten Alanya'ya kadar -size nasıl bilgi verdiler bilmiyorum ama- oradaki trafik yoğunluğunu nasıl göz ardı ettiniz? Trafik sıkışıklığının çok yoğun olduğu Antalya-Serik arasını bu ihale kapsamı dışına neden aldınız? Bu proje, bir bütün olarak ele alınmadığı için ne yazık ki mevcut olan problemleri tam olarak çözemeyecek” yorumunda bulundu.

PROJE ÜCRETSİZ OLMALIYDI

Konuşmasının devamında, “Antalya ve Gazipaşa arasındaki trafik problemleri, çözüm yolları ve yatırım alternatifleri konusunda uzman kuruluşlara bir rapor hazırlattınız mı? Eğer hazırlattıysanız da bunu lütfen kamuoyuyla paylaşın. Bu proje kadar, otoyol projesi kadar önemli başka bir proje de raylı sistemler projesi Antalya Havalimanı'ndan Gazipaşa Havalimanı'na kadar bir raylı sistem projeniz var mı, varsa bu zamana kadar neden başlamadınız, ne zaman başlayacaksınız? Sizden önceki bakanlarınız Antalya'ya üç koldan defalarca hızlı tren müjdesi verdiler ama bu zamana kadar biz hiçbir şey görmedik. Bu konudaki vaatleriniz nedir? Lütfen, gerçekçi bir şekilde kamuoyuyla paylaşın” ifadelerini kullanan Kaya, “Bu otoyol projesine baktığımız zaman yap-işlet-devret modeliyle yapıldığını görüyoruz. Şimdi Antalya ilimizden bahsediyoruz; sadece turizmde yılda 20 milyar dolar katkıda bulunan bir şehrimizden bahsediyoruz. Bu projenin otoyolunu kullanacak Antalyalı hemşehrilerimize ücretsiz olması gerekmektedir. Zaten biz millî ekonomiye ciddi katkıda bulunan bir şehriz. Ayrıca, otoyolun geçtiği yerlere baktığınız zaman, büyükşehir sınırlarında kalan bir otoyol projesi olduğunu görüyorsunuz. Yani bu otoyol projesi, Antalya ilini ilçelere bağlayan, ilçeleri birbirine bağlayan, vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını görecekleri bir yol. Vatandaşlarımızın bu yolu ücretli olarak kullanmalarını kabul edemiyoruz” dedi.

ANTALYAMIZ HAK ETTİĞİ KAMU HİZMETLERİNİ ALAMIYOR

Konuşması esnasında Bakan Uraloğlu’na seslenen Kaya, “Antalya-Alanya arasındaki bu otoyol projesinde siz günlük geçiş garanti miktarını neye göre verdiniz?” sorusunu yöneltti. Ayrıca “bizim alternatif bir turizm yolumuz var. Antalya Havalimanı'ndan Kızılağaç'a kadar giden bu alternatif turizm yolumuz tamamlandığı zaman mevcut D400 Kara Yolu'nun yükünü yüzde 15 hafifletecek. Eğer raylı sistem de yapılırsa o da yüzde 20 hafifletecek. Yani siz hangi parametrelere göre bu ihaledeki günlük garanti geçiş miktarını hesapladınız? Ayrıca, ihale sonucunu açıkladığınız zaman, bu ihalenin bedelini, günlük garanti araç geçiş miktarını ve işletme süresini hangi parametrelere göre hazırladığınızı lütfen kamuoyuyla paylaşın. Bu yollardan paralel olarak, bizim Antalya olarak millî ekonomiye ciddi katkıda bulunmamıza rağmen bugüne kadar hak ettiğimiz kamu hizmetlerini alamamış bir şehrimiz Antalya'mız” yorumunda bulundu.

EKSİK PROJELER ACİLEN TAMAMLANMALI

Birçok projenin eksik ya da sürüncemede bırakıldığına dikkat çeken Kaya, “Bugün, Gazipaşa-Anamur yolu yıllardır devam etmekte ama hâlâ bitirilmemiş durumda, şiddetli bir yağışta yol kapanmak durumunda kalıyor. Seydişehir-Manavgat arası, Alacabel Tüneli, Çubukbeli Tüneli, Kuzey Çevre Yolu, Kuzey Batı Çevre Yolu, Korkuteli-Elmalı yolu, Elmalı-Gömbe yolu yani Antalya'nın birçok projesi sürüncemede kalmış. Siz, otuz sene sonra yapılacak projeleri bakanların kendi kişisel isteklerine göre öne alabiliyorsunuz ama Türkiye'nin turizm başkentinin, millî ekonomiye bu kadar katkıda bulunan Antalya'mızın projeleri ise bugüne kadar devamlı göz ardı edilmiş, ya eksik bırakılmış ya da sürüncemede bırakılmış. Lütfen, Antalya'nın hak ettiği projeleri Antalya'mıza kazandırın artık” sözleriyle konuşmasını tamamladı.