RUSYA YASAĞINA RAĞMEN ARTTI!

22.05.2017 01:00

BATI Akdeniz´den gerçekleşen domates ihracatı Rusya´nın ürünlerimize sınırlarını açmamasına rağmen yüzde 50 oranında arttı ve 65,1 milyon dolara yükseldi.

RUSYA YASAĞINA RAĞMEN ARTTI!

Domates ihraç edilen ülkeler arasında Maldiv Adaları da yer alıyor.

Yılın geride kalan ilk çeyreğinde Batı Akdeniz´den en fazla domates ihracatı gerçekleşti. Bölgeden gerçekleşen domates ihracatı yüzde 50,3 oranında artışla 65 milyon 102 bin 316 dolara yükseldi. Rusya Federasyonu ülkemizden domates alımına onay vermemesine rağmen gerçekleşen ihracat artışı sektör temsilcilerinin alternatif pazar oluşturmada ve mevcut pazarlardaki etkinliğini artırmadaki başarısını gözler önüne serdi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) istatistiklerine bakıldığında bölgeden Asya ve Avrupa kıtası ağırlıklı olmak üzere Ortadoğu dahil 41 ülkeye domates gönderildiği görüldü. Bu ülkeler arasında Hint Okyanusu ortasında bulunan ve 1200 adadan oluşan Maldivlerin de yer alması dikkat çekti. Bölgeden en fazla domates ihracatı ise yakın coğrafydaki ülkelere gerçekleşti. Batı Akdeniz´den yılsonuna kadar gerçekleşecek domates ihracatının 180 milyon doları aşması bekleniyor.

Batı Akdeniz´den gerçekleşen domates ihracatının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 68,5 artış ve 16,2 milyon dolar ile Beyaz Rusya´nın yer aldığı görüldü. İkinci sırada yüzde 86 artış ve 13,6 milyon dolar ile Romanya yer alıyor. Bulgaristan, yüzde 69,7 artış ve 6,7 milyon dolar ile üçüncü, Ukrayna yüzde 9,2 artış ve 4,7 milyon dolar ile dördüncü, Almanya ise yüzde 199,9 artış ve 4,2 milyon dolar ile beşinci sırada bulunuyor.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, her sektör ve ürün grubunda olduğu gibi yaş meyve sebze ve domates ihracatının daha da gelişmesi için çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Satıcı, şöyle dedi

"Dubai, Abu-Dabi, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkelerine yönelik çalışmaların önümüzdeki süreçte meyvelerini vermesi bekleniyor. Yine Avrupa ülkelerine yönelik çalışmaların yaş meyve sebze ve domates ihracatının gelişimine katkı sağlaması bekleniyor. Rusya´ya yönelik domates ihracatının başlaması da en büyük beklentilerin başında yer alıyor. Domates ihracatındaki artışın yüzde 50´ye ulaşması, Rusya´nın ürünlerimizi almaması nedeniyle yeni pazarlara girme ve mevcut pazarlarda artış sağlama stratejisinin başarılı olduğunu da gözler önüne serdi. Bölgemizden gerçekleşen başta domates olmak üzere yaş meyve sebze ihracatının artması ürün fiyatlarının da iyi setretmesini sağladı. Fiyatların mevsim normallerine göre yüksek olması üreticinin iyi bir sezon geçirmesine katkı sağladı. Bunda da ihracatın önemli payı oldu."

(DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto