Her Gün Vitamin Alalım mı ?

01.01.1970 00:00

"Hayat bir maraton, asla pes etme! Ben her gün farmazon alıyorum, gün boyu zinde kalmalıyım ve bunu ona borçluyum" Vitamin reklamında oynayan…

"Hayat bir maraton, asla pes etme! Ben her gün farmazon alıyorum, gün boyu zinde kalmalıyım ve bunu ona borçluyum" Vitamin reklamında oynayan aktif, zinde ve sağlıkla her işe koşan adam böyle diyor. Diyor da, doğru mu diyor? Hepimiz eczaneye koşurak aynı zımbırtıdan alıp dipdiri koşturalım mı. Enerji patlaması yaşayalım, zeki ve çevik olalım mı!

İnsanoğlu en az 5 milyon yıldır yeryüzünde yaşıyor. Bunca süredir her gün zindeliğini vitamin kullanmasına borçlu olsa gerek! Eskilerin savaşlarda kullandığı kılıçları biz kaldırmakta bile zorlanıyoruz. Zindeliğini vitamine borçlu adamsa reklamda eline küçük bir bıçak almış ancak soğan doğruyor. Cengiz Han, Romalılar, Osmanlılar tüm askerlere günlük farmazon dağıtıyordu! Savaş bu, supraydin all day veya farmazonsuz olur mu! Daha da eski avcı toplayıcı atalarımız geyik peşinde koşmadan önce mutlaka bir vitamin alıyordu ki, uzun sürek avlarına ancak dayanabiliyordu! 

Neyse daha fazla geyik muhabbeti yapmayalım. Neticede tarihte her gün vitamin kullanmaya hiçbir zaman ihtiyacımız olmadı ve şimdi de ihtiyacımız yok. Bu reklamlar bir yalan ve yanlış değerlendirme, zaten devlet vitamini ödeme kapsamına almıyor, buradan gereksizliğini anlayın. Multivitamin denilen ve her vitamini içeren bu tabletlerin günlük alınmasının bilimsel olarak gösterilmiş bir yararı yok, tam tersine zararları var.

Normal bir beslenmede bitkisel ve hayvansal gıdaların kullanımı ( et şart değil, ancak süt ürünleri, yumurta ve sebze meyve, tahıllar ) vitamin eksikliğini önler. Yani fazladan vitamine ihtiyacımız yoktur. Vitaminler denildiği gibi enerji kaynağı değildir, kilo aldırmazlar,  bize gerekli enerjimizi yediklerimizle alıyoruz. Vitaminler vücutta metabolik fonksiyonlarda yardımcıdır. Her vitamin bir fonksiyona yardım eder, mesela folik asit kan yapımında, A vitamini gece görmede, D vitamini kemikleri güçlendirmede rol alır. Bize gerekli miktarları zaten çok azdır ve yiyeceklerle aldığımız vitaminlerin çoğu fazla gelir ve vücuttan atılır.

Günümüzde kent hayatının bize dayattığı güneşsiz ortamlar D vitamini eksikliğine yol açabiliyor. Ama ezbere D vitamini kullanmak ve her gün almak, böbrek taşı ve kanda kalsiyum artışıyla böbrek hasarı yapıyor. Her gün gereksiz A vitamini almakla A vitamini kanda birikir ve ciddi deri hastalığı yapar. Diyabetlilere verilen B komplex vitaminlerin sinirlere bir faydası olmadığı kanıtlandı. Tahıl, sebzeler ve meyveler zaten yeterince B ve C vitaminini sağlıyorlar. 

Dikkat çeken bir husus, gereksiz yere günlük vitamin alımının kanser riskini artırmasıdır. Çünkü hızlı büyüyen tümöre lazım olan kaynağı kendi elinizle veriyorsunuz. Bir diğer husus grip veya enfeksiyonlarda vitamin almak, burada da mikroba çoğalması için destek sağlıyorsunuz. Sonuçta sürekli vitamin almak fayda değil zarar getiriyor. Eğer hekim sizde bir D veya B12 eksikliği saptarsa o zaman kullanın, yok bana illa takviye olsun diyorsanız haftada iki kez multivitamin almanızda sakınca yoktur. 

Sonuçta vitaminler ilaç sayılmadığı için bu sıralar reklamlarda yer alıyor, abartılı laflarla insanlara sanki vitamin kullanımı mucizeler yaratır gibi lanse ediliyor. Ancak modern tıp sürekli vitamin almanın faydalı değil, zararlı yönünü vurguluyor. Eğer dedikleri gibi faydalı olsa tüm doktorlar her gün vitamin alırdık, ancak ben dahil hiçbirimiz günlük vitamin içmiyoruz. Çünkü vitaminler her türlü yiyecekte bol ve yeterli miktarda zaten varlar. Öğrenciler kafam çalışsın diye boşuna vitamin almayın, sporcular kas ve enerji yapsın diye boşuna almayın, grip olanlar boşuna mikroba destek vermeyin, kilo alamayanlar boşuna vitamin içmeyin. Bir de hamile kadınlara sürekli vitamin veriyorlar, doğru ya! anam da, ninem de, onun anası da hep vitaminle doğurdular bizi, yoksa şu kanal kanal gezen C.Karatoy gibi "yüksek kolesterolden korkmayın, düşük kolesterolden korkun" diyen çatlak  olurduk! Bu kadından milleti ne RTÜK ne Tabip Odaları koruyor, umudumuz Trump mı ne!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto