Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, "Wagner Grubu'nun dahlinin olduğu ciddi hadiselerin" yaşanması durumunda Polonya, Litvanya ve Letonya’nın Belarus'a sınırlarını ortaklaşa kapatabileceklerini açıkladı. Kaminski, basına yaptığı açıklamasında, Wagner Grubu'nun Belarus'taki varlığı ve güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Wagner Grubu’nun dahlinin olduğu ciddi hadiselerin meydana gelmesi halinde Litvanya ve Letonya ile Belarus'a sınırları kapatacakları uyarısında bulunan Kaminski, bunun "Belarus'un tamamen tecrit edilmesine yol açacağını” ifade etti. Söz konusu 3 ülke, 2023’ün başında Belarus ile bazı sınır kapılarını kapatmış ve ülkeye uyguladığı yaptırımları arttırmıştı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ve Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Perşembe günü sınırdaki Belarus sınırındaki Polovce köyünü ziyaret etmişti. Kaczynski, burada yaptığı açıklamada, Polonya'nın "provokasyonları veya saldırganlığı püskürtmek" için elinden gelen her şeyi yapacağını söylemişti. Belarus sınırından 8 kilometre uzakta bulunan Polonya'nın Terespol kasabası sakinlerinin, Rusya'nın Wagner Grubu paralı savaşçılarının sınırın hemen karşısındaki Belarus’un Brest kasabasına vardıktan sonra düzenli olarak silah atışı sesleri duydukları ve askeri helikopterler gördükleri bildirildi.

POLONYA BAŞBAKANI MORAWİECKİ'DEN AÇIKLAMA 

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rus paralı asker grubu Wagner üyelerinin, komşu ülke Belarus'taki faaliyetlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Morawiecki, Polonya haber ajansı PAP'a, yüzü aşkın paralı askerin Belarus'un Grudno kenti yakınlarındaki Suwalki Koridoru yönüne doğru ilerlediği bilgisini aldıklarını belirterek, bu gelişmeyle durumun daha da tehditkar bir hal aldığına dikkat çekti. Ülkesindeki askeri hareketliliği takip eden Belarus muhalefet projesi Hajun'un kurucusu Anton Motolko ise Wagner Grubu'nun, Grodno'ya yaklaştığına dair şu an ellerinde bir kanıt olmadığını ifade etti. Belarus'un batısında yer alan Grudno, Polonya sınırına yaklaşık 15 kilometre mesafede bulunuyor. Suwalki Koridoru ise, aynı isimli kasabanın yakınlarında, NATO ülkeleri Litvanya ve Polonya arasında yaklaşık 100 kilometrelik sınırı ifade etmek için kullanılıyor. Suwalki Boşluğu da denilen bu sınır, Baltık ülkeleri ile diğer NATO üyeleri arasındaki tek kara köprüsü olması açısından büyük bir stratejik öneme sahip. Bölgede tansiyonun yükselmesi ve Rusya'nın olası bir saldırısı durumunda, Baltık ülkelerinin diğer NATO üyeleriyle bağlantısının kesilebileceğinden endişe ediliyor. Polonya Başbakanı ayrıca, bu yıl içinde Belarus'tan ülkeye 16 bin yasa dışı geçiş girişimi olduğunu ifade ederek, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ve Rus lider Vladimir Putin'in göçmenleri Polonya'ya doğru itmeyi hedeflediğini öne sürdü.

BELARUS, WAGNER GRUBU'NA ÜLKEYE YERLEŞMESİ ÖNERİSİNDE BULUNMUŞTU

Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. Prigojin'in, Belarus'a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti. Wagner'in kurucusu Prigojin, 19 Temmuz'da, paralı savaşçılarının Belarus topraklarına geldiğini bildirmişti. Belarus ordusunu "dünyanın ikinci ordusu" yapma sözü veren Prigojin, gerekirse onların yanında yer alacaklarını dile getirmişti. Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi Yetkilisi Zbigniew Hoffmann, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Wagner varlığının oluşturduğu tehditleri değerlendiren Savunma Bakanlığının, askerleri Belarus sınırına kaydırma kararı aldığını bildirmişti. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.